Wegańskie jaja

Składniki:

na pastę bezjajeczną
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub ew. z puszki, ale wtedy trzeba bardzo dokładnie przepłukać ją wodą)
  • 50 g cebuli,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 korzeń pietruszki (ok. 45 g obranej),
  • pół jabłka (ok. 40 g obranego),
  • szczypta kurkumy,
  • 1,5 łyżeczki tzw. czarnej soli,
  • szczypiorek 

  • kilkanaście niewielkich pieczarek lub
  • biała rzodkiew.


Cebulę kroimy drobno i szklimy w oliwie z oliwek. Gdy cebula się zeszkli rozdrabniamy ją razem z ostudzoną ciecierzycą, pietruszką ( surowa), jabłkiem (obranym), kurkumą i czarną solą. Wszystko powinno być zblendowane na gładką masę.
Masę nakładamy na pokrojoną w plasterki rzodkiew lub do wydrążonych pieczarek. Te drugie dobrze zapiec przez minimum 5 minut w temperaturze 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy przez ok. 7 minut. Im dłużej zapiekamy tym więcej soku puszczają pieczarki.

Komentarze

Popularne posty