Wegańskie jaja
Składniki:
na pastę bezjajeczną
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub ew. z puszki, ale wtedy trzeba bardzo dokładnie przepłukać ją wodą)
- 50 g cebuli,
- oliwa z oliwek,
- 1 korzeń pietruszki (ok. 45 g obranej),
- pół jabłka (ok. 40 g obranego),
- szczypta kurkumy,
- 1,5 łyżeczki tzw. czarnej soli,
- szczypiorek
- kilkanaście niewielkich pieczarek lub
- biała rzodkiew.
Cebulę kroimy drobno i szklimy w oliwie z oliwek. Gdy cebula się zeszkli rozdrabniamy ją razem z ostudzoną ciecierzycą, pietruszką ( surowa), jabłkiem (obranym), kurkumą i czarną solą. Wszystko powinno być zblendowane na gładką masę.
Masę nakładamy na pokrojoną w plasterki rzodkiew lub do wydrążonych pieczarek. Te drugie dobrze zapiec przez minimum 5 minut w temperaturze 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy przez ok. 7 minut. Im dłużej zapiekamy tym więcej soku puszczają pieczarki.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony:
https://www.agamasmaka.pl/2016/03/weganskie-jaja-bez-jaj.html
Przepis pochodzi ze strony:
https://www.agamasmaka.pl/2016/03/weganskie-jaja-bez-jaj.html
Komentarze
Prześlij komentarz