Karpatka fit
Składniki
Ciasto
- ciasto francuskie, lekkie – 1 opakowanie
Krem
- ugotowana kasza jaglana – 2 szklanki
- mleczko kokosowe, lekkie – 2 puszki
- ksylitol – 6-7 łyżek
- cytryna – 1 szt.
- sól – 1 szczypta
- laska wanilii – 1 szt.
Dodatkowo
- świeże maliny
- cukier puder
Przygotuj
- folię aluminiową
- mikser/malakser
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy ciasto
Z folii aluminiowej przygotowujemy kulki
różnej wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto
francuskie rozwijamy i przekrawamy w pół. Wykładamy każdą połówkę na
blachę, układając pod ciastem kulki z folii aluminiowej (tak aby
przypominało góry i pagórki). Ciasto smarujemy delikatnie wodą i
wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. Kiedy ciasto będzie rumiane,
wyjmujemy i studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Miksujemy na gładką masę ugotowaną kaszę,
stałą część mleczka kokosowego, ksylitol, odrobinę skórki z cytryny i
sok, szczyptę soli i nasionka wydrążone z laski wanilii.
Krok 3: Łączymy składniki ciasta
Spod upieczonego ciasta usuwamy kulki z
folii aluminiowej. Krem przekładamy na jeden blat upieczonego ciasta i
układamy maliny. Drugim blatem ciasta przykrywamy krem. Górę obficie
posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Smacznego!!
Przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/karpatka-fit
Komentarze
Prześlij komentarz