Karpatka fit

Składniki

Ciasto

  • ciasto francuskie, lekkie – 1 opakowanie

Krem

  • ugotowana kasza jaglana – 2 szklanki
  • mleczko kokosowe, lekkie – 2 puszki
  • ksylitol – 6-7 łyżek
  • cytryna – 1 szt.
  • sól – 1 szczypta
  • laska wanilii – 1 szt.

Dodatkowo

  • świeże maliny
  • cukier puder

Przygotuj

  • folię aluminiową
  • mikser/malakser
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczemy ciasto

Z folii aluminiowej przygotowujemy kulki różnej wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy w pół. Wykładamy każdą połówkę na blachę, układając pod ciastem kulki z folii aluminiowej (tak aby przypominało góry i pagórki). Ciasto smarujemy delikatnie wodą i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. Kiedy ciasto będzie rumiane, wyjmujemy i studzimy.

Krok 2: Przygotowujemy krem

Miksujemy na gładką masę ugotowaną kaszę, stałą część mleczka kokosowego, ksylitol, odrobinę skórki z cytryny i sok, szczyptę soli i nasionka wydrążone z laski wanilii.

Krok 3: Łączymy składniki ciasta

Spod upieczonego ciasta usuwamy kulki z folii aluminiowej. Krem przekładamy na jeden blat upieczonego ciasta i układamy maliny. Drugim blatem ciasta przykrywamy krem. Górę obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.

Smacznego!!



Przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/karpatka-fit

Komentarze

Popularne posty