Racuchy z jabłkami
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 32 g cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 większe lub 2 mniejsze jabłka
- dżem z truskawek
- odrobina cukru pudru do oprószenia
- olej do smażenia racuchów
Wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o większych oczkach.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, cukier waniliowy, a także dodaj jajka i mleko. Lekko zmiksuj na małych obrotach miksera lub wymieszaj trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pod sam koniec dodaj starte jabłko.
Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smaż równe placuszki (nakładaj po jednej łyżce ciasta na patelnię). Gdy się zarumienią, wtedy obróć za pomocą łopatki, aby były rumiane z obu stron.
Usmażone placuszki oprósz lekko cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: https://poprostupycha.com.pl/przepis/racuchy-z-jablkami/
Komentarze
Prześlij komentarz