Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 większe lub 2 mniejsze jabłka
Dodatkowo (opcjonalnie):
  • dżem z truskawek
  • odrobina cukru pudru do oprószenia
  • olej do smażenia racuchów


Wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o większych oczkach.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, cukier waniliowy, a także dodaj jajka i mleko. Lekko zmiksuj na małych obrotach miksera lub wymieszaj trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pod sam koniec dodaj starte jabłko.
Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smaż równe placuszki (nakładaj po jednej łyżce ciasta na patelnię). Gdy się zarumienią, wtedy obróć za pomocą łopatki, aby były rumiane z obu stron.
Usmażone placuszki oprósz lekko cukrem pudrem.


Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony:  https://poprostupycha.com.pl/przepis/racuchy-z-jablkami/

Komentarze

Popularne posty