Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią

Składniki

  • drożdże, świeże – 10 g
  • mąka – 250 g
  • cukier – 0,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól
  • cebula dymka – 3 szt.
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • koper włoski – 1 szt.
  • brzoskwinie – 2 szt.
  • tymianek – 5 gałązek
  • pieprz

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 125 ml letniej wody. Zagniatamy z mąką, cukrem, oliwą i 1 łyżeczką soli na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2:

Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie krążki. Koper włoski oczyszczamy (liście kopru odkładamy na bok), twardy głąb usuwamy, bulwę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy liście tymianku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3: Rozwałkowujemy ciasto

Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy każdą część na stolnicy posypanej odrobiną mąki, wielkością dopasowując ciasto do rozmiaru blachy. Ciasto układamy na dwóch blachach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 4: Pieczemy podpłomyki

Na podpłomykach układamy warzywa oraz brzoskwinie. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez 10-12 minut. Liście kopru włoskiego siekamy, posypujemy nimi podpłomyki, które podajemy pokrojone na kawałki.

Smacznego!!

przepis pochodzi ze strony:  https://kuchnialidla.pl/podplomyki-z-koprem-wloskim-i-brzoskwinia

Komentarze

Popularne posty