Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
Składniki
- drożdże, świeże – 10 g
- mąka – 250 g
- cukier – 0,5 łyżeczki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól
- cebula dymka – 3 szt.
- papryka czerwona – 1 szt.
- koper włoski – 1 szt.
- brzoskwinie – 2 szt.
- tymianek – 5 gałązek
- pieprz
Przygotuj
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 125 ml
letniej wody. Zagniatamy z mąką, cukrem, oliwą i 1 łyżeczką soli na
gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę
do wyrośnięcia.
Krok 2:
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie krążki. Koper
włoski oczyszczamy (liście kopru odkładamy na bok), twardy głąb usuwamy,
bulwę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Brzoskwinie myjemy,
przecinamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy liście
tymianku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3: Rozwałkowujemy ciasto
Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy
każdą część na stolnicy posypanej odrobiną mąki, wielkością dopasowując
ciasto do rozmiaru blachy. Ciasto układamy na dwóch blachach
piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy
pod przykryciem na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 4: Pieczemy podpłomyki
Na podpłomykach układamy warzywa oraz brzoskwinie. Pieczemy jeden po drugim w
piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez 10-12 minut. Liście
kopru włoskiego siekamy, posypujemy nimi podpłomyki, które podajemy
pokrojone na kawałki.
Smacznego!!
przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/podplomyki-z-koprem-wloskim-i-brzoskwinia
Komentarze
Prześlij komentarz