Wegańska tarta z malinami

Składniki

Spód 

  • wiórki kokosowe – 0,5 szklanki
  • migdały mielone – 1,5 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • syrop klonowy – 2 łyżki
  • olej kokosowy – 2 łyżki
  • sól – 1 szczypta

Budyń

  • mleczko kokosowe – 1 puszka
  • cukier trzcinowy – 4 łyżki
  • laska wanilii – 1 szt.
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • zimna woda – 2 łyżki
  • cytryna – 1 szt.
  • syrop klonowy – 1 łyżka

Dodatki

  • świeże maliny
  • świeża mięta

Przygotuj

  • formę do tarty o średnicy 21 cm z wyjmowanym dnem
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z funkcją grzania góra-dół

Krok 1: Pieczemy spód

Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe, mielone migdały, sól i kakao. Mieszamy. Dodajemy syrop klonowy i olej kokosowy i ponownie mieszamy. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy dno i boki. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy budyń

W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i całą laskę. Wsypujemy cukier i dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. W szklance łączymy mąkę ziemniaczaną i zimną wodę. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mieszaninę z mąki i wody, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i wyciągamy laskę wanilii. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Dekorujemy tartę

Na wystudzony spód tarty wylewamy przygotowany budyń. Układamy maliny i dekorujemy listkami mięty. Tartę podajemy schłodzoną.

Smacznego!!


Przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/weganska-tarta-z-malinami

 

Komentarze

Popularne posty