Wegańska tarta z malinami
Składniki
Spód
- wiórki kokosowe – 0,5 szklanki
- migdały mielone – 1,5 szklanki
- kakao – 2 łyżki
- syrop klonowy – 2 łyżki
- olej kokosowy – 2 łyżki
- sól – 1 szczypta
Budyń
- mleczko kokosowe – 1 puszka
- cukier trzcinowy – 4 łyżki
- laska wanilii – 1 szt.
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- zimna woda – 2 łyżki
- cytryna – 1 szt.
- syrop klonowy – 1 łyżka
Dodatki
- świeże maliny
- świeża mięta
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 21 cm z wyjmowanym dnem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z funkcją grzania góra-dół
Krok 1: Pieczemy spód
Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe,
mielone migdały, sól i kakao. Mieszamy. Dodajemy syrop klonowy i olej
kokosowy i ponownie mieszamy. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę
wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy dno i boki. Spód pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-30 minut.
Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy budyń
W garnku zagotowujemy mleko kokosowe.
Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i całą laskę. Wsypujemy
cukier i dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. W szklance łączymy
mąkę ziemniaczaną i zimną wodę. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy
mieszaninę z mąki i wody, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje,
zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i wyciągamy laskę wanilii.
Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Dekorujemy tartę
Na wystudzony spód tarty wylewamy przygotowany budyń. Układamy maliny i dekorujemy listkami mięty. Tartę podajemy schłodzoną.
Smacznego!!
Przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/weganska-tarta-z-malinami
Komentarze
Prześlij komentarz