Ciasto dżemowe
Potrzebujemy:
♥ 2 szklanki mąki
♥ 3/4 szklanki cukru
♥ 2 łyżki kakao
♥ łyżkę sody
♥ 1/2 łyżeczki cynamonu
♥ cały słoik dżemu (smak obojetny)
♥ 1 szklanka mleka sojowego lub innego
♥ 1/2 szklanki oleju
♥ 1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
Wszystkie składniki mieszamy, bez jakiejś hierarchii
dodawania. Wlewamy do formy posmarowanej olejem. Pieczemy w temp. 180st. C
przez około 40minut.
Można dorzucić też rodzynki przed pieczeniem.
Można polać rozpuszczoną czekoladą, obsypać cukrem pudrem,
udekorować orzechami lub posypać wiórkami kokosowymi. Można też w trakcie przygotowania dosypać przyprawy do piernika będzie
nieco inne w smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz