Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub domowej)
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 1 łyżka pasty tahini lub masła migdałowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Przygotowanie

  • Ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę z suszonych pomidorów i zacząć miksować. Dodawać stopniowo po 1 - 2 łyżki zalewy z ciecierzycy gdyby było za ciężko miksować.
  • Gdy masa będzie już zgrubnie rozdrobniona dodać połowę posiekanych suszonych pomidorów, pastę tahini, obrany czosnek, oregano i kmin rzymski, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować na gładką konsystencję.
  • Wymieszać z resztą posiekanych suszonych pomidorów. Przełożyć do miseczki i udekorować.
Do dekoracji np. kawałki suszonych pomidorów, oliwa z suszonych pomidorów.

Smacznego!!



Przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/hummus-z-suszonymi-pomidorami

Komentarze

Popularne posty