Hummus z suszonymi pomidorami
Składniki
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub domowej)
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów ze słoiczka
- 1 łyżka pasty tahini lub masła migdałowego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie
- Ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę z suszonych pomidorów i zacząć miksować. Dodawać stopniowo po 1 - 2 łyżki zalewy z ciecierzycy gdyby było za ciężko miksować.
- Gdy masa będzie już zgrubnie rozdrobniona dodać połowę posiekanych suszonych pomidorów, pastę tahini, obrany czosnek, oregano i kmin rzymski, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować na gładką konsystencję.
- Wymieszać z resztą posiekanych suszonych pomidorów. Przełożyć do miseczki i udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz