Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
Składniki
Sos pomidorowy
- pomidory (dojrzałe) – 500 g
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- papryczka chili – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- bulion warzywny – 100 ml
- sól
- pieprz
Placki z cukinii
- cukinia – 600 g
- cebula czerwona – 2 szt.
- natka pietruszki – 0,5 pęczka
- koperek – 3 łodygi
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (wymieszana z 3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko)
- mąka – 100 g
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Krok 1: Przygotowujemy sos
Pomidory lekko nacinamy. Zalewamy
wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą. Sparzone pomidory obieramy ze
skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Smażymy
z cebulą i czosnkiem na gorącej oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy pod
przykryciem przez 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i bulion,
zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos
odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do
ostygnięcia.
Krok 2: Smażymy placki z cukinii
Cukinię oczyszczamy i ścieramy grubo na
tarce. Przekładamy na sitko, posypujemy solą. Po 5 minutach odciskamy
wodę z cukinii. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i
koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z mąką, siemieniem, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do spęcznienia na 10
minut. Z tak przygotowanego ciasta smażymy na odrobinie gorącej oliwy 12
małych placków przez 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą
złotobrązowego koloru. Podajemy z sosem.
Smacznego!!
Przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/placki-z-cukinii-z-pikantnym-sosem-pomidorowym?fbclid=IwAR356Ra5PPM7B45bNdWiVeEctVcpH3HWmlXe2YujLl6NrB0nfK3l0ftyFQc
Komentarze
Prześlij komentarz