Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym

Składniki

Sos pomidorowy

  • pomidory (dojrzałe) – 500 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • papryczka chili – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • bulion warzywny – 100 ml
  • sól
  • pieprz

Placki z cukinii 

  • cukinia – 600 g
  • cebula czerwona – 2 szt.
  • natka pietruszki – 0,5 pęczka
  • koperek – 3 łodygi
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (wymieszana z 3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko)
  • mąka – 100 g
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Krok 1: Przygotowujemy sos

Pomidory lekko nacinamy. Zalewamy wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącej oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i bulion, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: Smażymy placki z cukinii

Cukinię oczyszczamy i ścieramy grubo na tarce. Przekładamy na sitko, posypujemy solą. Po 5 minutach odciskamy wodę z cukinii. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z mąką, siemieniem, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do spęcznienia na 10 minut. Z tak przygotowanego ciasta smażymy na odrobinie gorącej oliwy 12 małych placków przez 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podajemy z sosem.

Smacznego!!


Przepis pochodzi ze strony:  https://kuchnialidla.pl/placki-z-cukinii-z-pikantnym-sosem-pomidorowym?fbclid=IwAR356Ra5PPM7B45bNdWiVeEctVcpH3HWmlXe2YujLl6NrB0nfK3l0ftyFQc

Komentarze

Popularne posty