Czym zastąpić jajko? 15 roślinnych alternatyw

 

 

Mąki: kukurydziana/ziemniaczana/sojowa/z ciecierzycy/owsiana/z tapioki – wypieki, omlety, panierki

1 łyżka mąki z 2-3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko i świetnie sprawdzi się w wypiekach.
Mąka kukurydziana albo z ciecierzycy rozrobiona z gorącą wodą i niewielką ilością czarnej soli może też zastąpić jajko w panierce przygotowywanej np. do roślinnych kotletów. Dodatkowo mąka z cieciorki jest też świetną bazą do roślinnego omletu.

Czarna sól himalajska/Kala namak – idealny smak jajka!

Jeśli lubisz typowy smak jaj, możesz urozmaicić swój posiłek czarną solą. Jest to indyjska przyprawa złożona z soli i związków siarki, które nadają jej charakterystyczny zapach i smak właśnie JAJ! W kuchni roślinnej czarna sól jest używana do przyrządzania pasty “bezjajecznej”, majonezu roślinnego i wegańskiej “jajecznicy” – z tofu lub roślin strączkowych. Wegański majonez można przyrządzić z mleka sojowego, tofu, ale też z innych składników jak ziemniak, kalafior, fasola, orzechy nerkowca. Kala Namak doskonale nadaje się też do omletów wegańskich lub sałatek a la jajecznych. To gwarancja znanego nam jajecznego smaku!

Tofu – jajecznica, jajo do sałatki


Tofu nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich potraw. Odpowiednio przyprawione doskonale sprawdza się jako zastępnik jajek na twardo (np. w sałatkach) i jajecznicy. ¼ szklanki rozdrobnionego tofu zastępuje jedno jajko. Połącz je na patelni z cebulką, czarną solą, kurkumą i masz gotowy przepis na pyszny odpowiednik jajecznicy!

Kurkuma – kolor

Ta przyprawa o złotym kolorze nadaje roślinnym potrawom a la jajecznym typowy żółty kolor, nie wpływając przy tym bardzo na smak. Kurkuma świetnie nadaje się do omletów roślinnych, tofucznicy, pasty “bezjajecznej”.

Dojrzały banan – wypieki

Dojrzały banan z powodzeniem zastąpi jajko w cieście. Po prostu rozgnieć go i wymieszaj z ciastem. 1/2 banana jest odpowiednikiem jednego jajka. W cieście może być wyczuwalny jego smak, co może być zaletą (np. w cieście czekoladowym).

Mus jabłkowy lub inny mus owocowy (a także z dyni i batatów) – wypieki

Taki mus pasuje do muffinek i mokrych ciast. Smak musu jest prawie całkowicie niewyczuwalny, ponieważ ginie podczas pieczenia. ¼ szklanki musu odpowiada jednemu jajku.

Siemię lniane – wypieki

Nasiona lnu nadają się idealnie do wszystkich rodzajów wypieków. W połączeniu z wodą po kilku minutach tworzą gęstą, kleistą papkę wiążącą składniki. 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko.

Chia – wypieki, desery

Nasiona chia wytwarzają w połączeniu z wodą żel, który przy pieczeniu doskonale wiąże składniki. Mieszankę przed użyciem należy odstawić na kilka minut żeby zgęstniała.
1 łyżka nasion chia wymieszana z 3 łyżkami wody zastępują jedno jajko.

Masło orzechowe – wypieki, kotlety

Masło orzechowe jest zamiennikiem jajka, który skleja składniki, np. w wypiekach, ale też w kotletach. 3 łyżki masła zastępują jedno jajko.

Agar – wypieki

Agar to roślinna substancja żelująca, która zastępuje w kuchni roślinnej żelatynę. Sprawdzi się też zamiast jajka w wypiekach, w proporcjach: 1 łyżeczka agaru + 1 łyżka wody.

Awokado – wypieki, kanapki

Rozgniecione dojrzałe awokado może zastąpić jajko w wypiekach, szczególnie tych czekoladowych. 1 awokado jest odpowiednikiem jednego jajka. Posolone czarną solą plasterki awokado, super sprawdzą się na kanapkach, jako odpowiednik jaja na twardo.

Soda + sok z cytryny lub woda gazowana – spulchnianie, wypieki


W wyniku połączenia sody z sokiem z cytryny następuje reakcja, w której powstaje nadający ciastu puszystość dwutlenek węgla. Sok z cytryny można zastąpić też octem, np. jabłkowym.
Odpowiednie proporcje to 1 łyżeczka sody i 1 łyżka soku zamiast jajka.
Również woda gazowana może być używana zamiast jajka w celu spulchniania. Świetnie nadaje się do wypieków i do naleśników. ¼ szklanki wody może zastąpić jedno jajko.
Inny patent, by szybko zastąpić jajko to połączenie ½ łyżeczki sody + 2 łyżki wody + 1 łyżka oleju. Jajko składa się w dużej mierze z oleju i wody, więc taka mieszanka również super sprawdzi się w wypiekach.

Aquafaba – sekretny sposób na najlepsze bezy i musy!

Pod tą nazwą kryje się woda, która zostaje nam po odsączeniu ciecierzycy z puszki lub woda po gotowaniu ciecierzycy, zawierająca dużo białka i skrobi. Ubija się ją tak samo jak białko z jajka, dzięki czemu można z niej przygotować m.in. bezę, makaroniki, biszkopty, mus czekoladowy, lody, a także roślinny majonez, omlet, ciasteczka. Po upieczeniu smak aquafaby zanika. 2 łyżeczki aquafaby zastępują jedno białko, a 3 łyżeczki jedno całe  jajko.

Koncentrat pomidorowy – do roślinnych burgerów


Koncentrat pomidorowy może pełnić rolę spoiwa w warzywnych hamburgerach. 1 łyżka koncentratu zastępuje jedno jajko.

Mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa) – sekretny składnik roślinnych lodów

Ten naturalny zagęszczacz i środek wiążący uzyskuje się z nasion drzewa chleba świętojańskiego. Ponieważ mąka chleba świętojańskiego gęstnieje i wiąże się nawet wtedy, gdy nie jest podgrzewana, może być stosowana do zimnych potraw. Ponadto nadaje się do zagęszczania deserów, takich jak kremy, budynie i lody, ale także sosy i zupy.

Nic

W niektórych przepisach, w których jajko stanowi małą część wszystkich składników, można je po prostu pominąć. Np. placki ziemniaczane i naleśniki udadzą się też bez dodatku jajka. W cieście pierogowym brak jajka jest wręcz wskazany – ciasto jest wtedy delikatniejsze.

Artykuł pochodzi ze strony: https://proveg.com/pl/blog/czym-zastapic-jajko/

Komentarze

Popularne posty