Focciacia numer 2

Jeszcze szybszy i jeszcze łatwiejszy przepis na wegańską Focciacię ;)





Składniki:

         500 g mąki pszennej,
      50 g drożdży,
      300 ml ciepłej wody,
      ♥ 4 pomidory
  łyżka cukru brązowego.
      1 łyżka soli.
      1/2 szklanki oleju,
        2 łyżki tymianku, może być zamienne z bazylią lub ziołami prowansalskimi
           ♥  można wcisnąć ząbek czosnku
            można też dorzucić oliwki 


Przygotowanie:


  1. Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i odstawiamy na chwilę (ok.15 min.).
    (Pamiętajmy, że drożdże giną w temperaturze powyżej 400C.Optymalne temperatury wzrostu i fermentacji dla drożdży wyno­szą odpowiednio: 25-30°C. Po zalaniu odpowiednią temperaturą utworzy się na powierzchni pianka.)
  2. Mąkę mieszamy  z solą i tymiankiem.
  3. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 30 minut. 
  4. Ciasto wałkujemy. Na wierzchu układamy pomidory i oliwki.


   
 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około 20 minut.
Podajemy ze świeżą bazylią oraz skrapiamy oliwą z oliwek.





Smacznego! 

 

#fociaccia#ciasto#wegan#latwe

Komentarze

Popularne posty