Focciacia numer 2
Jeszcze szybszy i jeszcze łatwiejszy przepis na wegańską Focciacię ;)
Przygotowanie:
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około 20 minut.
Podajemy ze świeżą bazylią oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
Składniki:
♥
500
g mąki pszennej,
♥
50 g
drożdży,
♥
300
ml ciepłej wody,
♥ 4 pomidory
♥ łyżka cukru brązowego.
♥ łyżka cukru brązowego.
♥1
łyżka soli.
♥1/2
szklanki oleju,
♥
2
łyżki tymianku, może być zamienne z bazylią lub ziołami prowansalskimi
♥ można wcisnąć ząbek czosnku
♥ można też dorzucić oliwki
Przygotowanie:
- Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy
cukier i odstawiamy na chwilę (ok.15 min.).
(Pamiętajmy, że drożdże giną w temperaturze powyżej 400C.Optymalne temperatury wzrostu i fermentacji dla drożdży wynoszą odpowiednio: 25-30°C. Po zalaniu odpowiednią temperaturą utworzy się na powierzchni pianka.) - Mąkę mieszamy z solą i tymiankiem.
- Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 30 minut.
- Ciasto wałkujemy. Na wierzchu układamy pomidory i oliwki.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około 20 minut.
Podajemy ze świeżą bazylią oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
#fociaccia#ciasto#wegan#latwe
Komentarze
Prześlij komentarz