Wegański pasztet z fasoli

Składniki

  • biała fasola – 3 puszki (1200g)
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • gruszka – 1 szt.
  • suszony majeranek – 1 łyżeczka
  • olej z pestek winogron – ¼ szklanki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • mąka ziemniaczana – 4 łyżki
  • suszone żurawiny – 2 garście
  • orzechy włoskie – 1 garść
  • świeże oregano – kilka gałązek

Przygotuj

  • keksówkę
  • papier do pieczenia
  • tarkę o dużych oczkach
  • praskę do czosnku
  • robot wielofunkcyjny lub blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Podsmażamy składniki pasztetu

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz.
Dodajemy odcedzoną fasolę i smażymy ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy całość majerankiem.

Krok 2: Miksujemy składniki pasztetu

Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę.
Dodajemy żurawiny, mieszamy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy włoskie.

Krok 3: Pieczemy pasztet

Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski talerz.
Na wierzchu układamy gałązki oregano.

Smacznego!!



Przepis pochodzi ze strony:  https://kuchnialidla.pl/weganski-pasztet-z-fasoli

Komentarze

Popularne posty