Wegański pasztet z fasoli
Składniki
- biała fasola – 3 puszki (1200g)
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- gruszka – 1 szt.
- suszony majeranek – 1 łyżeczka
- olej z pestek winogron – ¼ szklanki
- sos sojowy – 1 łyżka
- sól
- pieprz
- mąka ziemniaczana – 4 łyżki
- suszone żurawiny – 2 garście
- orzechy włoskie – 1 garść
- świeże oregano – kilka gałązek
Przygotuj
- keksówkę
- papier do pieczenia
- tarkę o dużych oczkach
- praskę do czosnku
- robot wielofunkcyjny lub blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Podsmażamy składniki pasztetu
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek
przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy
cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na tarce o grubych oczkach,
sos sojowy, sól i pieprz.
Dodajemy odcedzoną fasolę i smażymy ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy całość majerankiem.
Krok 2: Miksujemy składniki pasztetu
Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę.
Dodajemy żurawiny, mieszamy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy włoskie.
Krok 3: Pieczemy pasztet
Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do
ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski
talerz.
Na wierzchu układamy gałązki oregano.
Smacznego!!
Przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/weganski-pasztet-z-fasoli
Komentarze
Prześlij komentarz