Ziemniaczana pizza z tofu
CIASTO:
♥ tofu wędzone
♥ cebula,
♥ przecier pomidorowy wg tego przepisu:
- Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy 200 g pure, pokrojone drobno suszone pomidory i wyrabiamy ciasto.
- Z podanych proporcji powinno wyjść ciasto nie przywierające do dłoni. W razie potrzeby dodajemy mąki.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (średnica 30 cm) i umieszczamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, który powinien być delikatnie wysmarowany olejem.
- Pieczemy przez 15 minut bez termoobiegu w temperaturze 200 stopni.
POZOSTAŁE DODATKI:
♥ tofu wędzone
♥ cebula,
♥ przecier pomidorowy wg tego przepisu:
- 1 kartonik przetartych pomidorów (400ml),
oregano, pieprz, sól, bazylia, chilli, papryka czerwona;
6 ząbków czosnku;
odrobina oliwy z oliwek.
Oliwę rozgrzewamy i delikatnie szklimy czosnek.
W następnej kolejności dodajemy pozostałe składniki i redukujemy smażąc do uzyskania gęstej konsystencji .
PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE:
- Podpieczony spód smarujemy sosem pomidorowym.
- Układamy pokrojone oliwki, suszone pomidory i cebulę.
- Pieczemy przez około 10 minut bez termoobiegu w temperaturze 200 stopni.
Przepis pochodzi ze strony: https://vegenerat-biegowy.pl/ziemniaczana-pizza-z-tofu/
Komentarze
Prześlij komentarz