Ziemniaczana pizza z tofu

CIASTO:
200 g pure z ziemniaków,
150 g mąki
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
10 suszonych pomidorów.

  1. Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy 200 g pure, pokrojone drobno suszone pomidory i wyrabiamy ciasto.
  2. Z podanych proporcji powinno wyjść ciasto nie przywierające do dłoni. W razie potrzeby dodajemy mąki.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (średnica 30 cm) i umieszczamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, który powinien być delikatnie wysmarowany olejem.
  4. Pieczemy przez 15 minut bez termoobiegu w temperaturze 200 stopni.


POZOSTAŁE DODATKI:
oliwki,
tofu wędzone
cebula,
♥  przecier pomidorowy wg tego przepisu: 
  • 1 kartonik przetartych pomidorów (400ml),
    oregano, pieprz, sól, bazylia, chilli, papryka czerwona;
    6 ząbków czosnku;
    odrobina oliwy z oliwek.

    Oliwę rozgrzewamy i delikatnie szklimy czosnek.
    W następnej kolejności dodajemy pozostałe składniki i redukujemy smażąc do uzyskania gęstej konsystencji .

PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE:
  1. Podpieczony spód smarujemy sosem pomidorowym.
  2. Układamy pokrojone oliwki, suszone pomidory i cebulę.
  3. Pieczemy przez około 10 minut bez termoobiegu w temperaturze 200 stopni.


Smacznego!:)




Komentarze

Popularne posty