Fasola w pomidorach z ziemniakami

  • 1 duża cebula,
  • 400 g pomidorów koktajlowych,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • tymianek,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia


  • ZIEMNIACZANY SOS:
    • ok. 1 kg ziemniaków,
    • 2 łyżki płatków drożdżowych,
    • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
    • 1/4 szklanki mleka roślinnego,
    • sól,
    • kilka gałązek świeżego tymianku,
    • szczypta gałki muszkatołowej.





    Ziemniaki gotujemy z solą.

    Ugotowane ziemniaki wrzucamy do kielicha blendera wraz z resztą składników i miksujemy na gładką masę. 
    Konsystencja sosu powinna być rzadsza niż zwykłe pure, ale nie lejąca. Proponuje mleko dodawać stopniowo. Nie wrzucamy całych gałązek tymianku, lecz tylko same listki.

    Cebulę kroimy w talarki lub piórka i podsmażamy wraz z czosnkiem. Wystarczy kilka chwil, by odrobinę zmiękła, gdyż będziemy ją jeszcze zapiekać.

    Smacznego!:)
    Przepis pochodzi ze strony: https://vegenerat-biegowy.pl/fasola-w-pomidorach-zapiekana-pod-ziemniaczanym-sosem/


    Do cebuli dodajemy pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, tymianek i przyprawy. Mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut, po czym dodajemy fasolę.

Zawartość patelni przekładamy do kokilek (5 szt.) lub do innego naczynia żaroodpornego.
Gotowy sos wykładamy do wcześniej przygotowanych kokilek z fasolą.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni. 15 minut (bez termoobiegu) + 8 minut (z termoobiegiem).

Komentarze

Popularne posty