Fasola w pomidorach z ziemniakami
- 1 duża cebula,
- 400 g pomidorów koktajlowych,
- 1 puszka białej fasoli,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- tymianek,
- pieprz,
- sól,
- olej do smażenia
- ok. 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1/4 szklanki mleka roślinnego,
- sól,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- szczypta gałki muszkatołowej.
ZIEMNIACZANY SOS:
Ziemniaki gotujemy z solą.
Ugotowane ziemniaki wrzucamy do kielicha blendera wraz z resztą składników i miksujemy na gładką masę.
Konsystencja sosu powinna być rzadsza niż zwykłe pure, ale nie lejąca. Proponuje mleko dodawać stopniowo. Nie wrzucamy całych gałązek tymianku, lecz tylko same listki.
Cebulę kroimy w talarki lub piórka i podsmażamy wraz z czosnkiem. Wystarczy kilka chwil, by odrobinę zmiękła, gdyż będziemy ją jeszcze zapiekać.
Smacznego!:)
Przepis pochodzi ze strony: https://vegenerat-biegowy.pl/fasola-w-pomidorach-zapiekana-pod-ziemniaczanym-sosem/
Smacznego!:)
Przepis pochodzi ze strony: https://vegenerat-biegowy.pl/fasola-w-pomidorach-zapiekana-pod-ziemniaczanym-sosem/
Do cebuli dodajemy pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, tymianek i przyprawy. Mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut, po czym dodajemy fasolę.
Gotowy sos wykładamy do wcześniej przygotowanych kokilek z fasolą.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni. 15 minut (bez termoobiegu) + 8 minut (z termoobiegiem).
Komentarze
Prześlij komentarz