Ciastka ze śliwkami
Składniki:
300 g tofu
300 g mąki
sok z jednej cytryny
125 ml oleju
pół szklanki cukru (opcjonalnie)
śliwki
Do robota lub do miski wrzucamy pokruszone tofu, wlewamy olej, sos z cytryny i cukier i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy (siłą robota lub swoją własną), aż składniki się połączą. Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy je, wycinamy koła. Na jednej połówce kładziemy połówkę śliwki (lub nawet dwie połówki jeśli wielkość śliwki na to pozwala), przykrywamy drugą połówką i delikatnie dociskamy. Z proporcji w przypisie otrzymamy ok. 20 ciastek. Pieczemy je w temp. 180 przez ok. 20 min. - muszą się zrobić rumiane.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: http://jak-wykarmic-meza.blogspot.com/2014/08/sasziedzkie-sliwki.html?m=1
300 g tofu
300 g mąki
sok z jednej cytryny
125 ml oleju
pół szklanki cukru (opcjonalnie)
śliwki
Do robota lub do miski wrzucamy pokruszone tofu, wlewamy olej, sos z cytryny i cukier i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy (siłą robota lub swoją własną), aż składniki się połączą. Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy je, wycinamy koła. Na jednej połówce kładziemy połówkę śliwki (lub nawet dwie połówki jeśli wielkość śliwki na to pozwala), przykrywamy drugą połówką i delikatnie dociskamy. Z proporcji w przypisie otrzymamy ok. 20 ciastek. Pieczemy je w temp. 180 przez ok. 20 min. - muszą się zrobić rumiane.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: http://jak-wykarmic-meza.blogspot.com/2014/08/sasziedzkie-sliwki.html?m=1
Komentarze
Prześlij komentarz