Ciasto francuskie ze śliwkami

  • 1 rulon ciasta francuskiego (w Biedronce dostępne wegańskie)
  • ok. 16 śliwek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sok z 1/4 cytryny
  • ok. 4 łyżeczek ciepłej wody
Śliwki myjemy i kroimy na pół, wyjmujemy pestkę.
Prostokątne ciasto kroimy na 8 części.
Na każdym kawałku układamy 4 połówki owoców i posypujemy migdałami (zostawiając połowę do posypania póź niej).


Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (lub 180 stopni jeśli używacie termoobiegu). Pieczemy około 17-18 minut aż ciasto będzie złociste.


W między czasie do szklanki z cukrem pudrem dodajemy wodę i sok z cytryny (na początku lepiej dać mniej wody i potem stopniowo dodawać jeśli zajdzie taka potrzeba). Ucieramy chwilę łyżeczką aż powstanie gęsty lukier.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty