Frittata z kiszonym ogórkiem
- 1/2 szklanki mąki z cieciorki,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1 kiszony ogórek,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 pęczka koperku,
- garść szpinaku,
- pieprz,
- sól,
- mała papryczka chilli (dodawać z własną tolerancją ostrości),
- szczypta papryki wędzonej,
- 1 łyżka oleju
- Mąkę z przyprawami i płatkami drożdżowymi, rozrabiamy z wodą.
- Dodajemy ogórka startego na tarce, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy,chilli, koper i wszystko mieszamy.
- Powstałą masę wylewamy na rozgrzaną patelnie, wysmarowaną olejem i smażymy na małym ogniu,pod przykryciem.
- Co jakiś czas kontrolujemy proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przekładamy go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.
- Opcjonalnie na talerzu można dodać coś zielonego i polać sosem balsamicznym.
Przepis pochodzi ze strony:
Komentarze
Prześlij komentarz