Frittata z kiszonym ogórkiem

  • 1/2 szklanki mąki z cieciorki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 kiszony ogórek,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • garść szpinaku,
  • pieprz,
  • sól,
  • mała papryczka chilli (dodawać z własną tolerancją ostrości),
  • szczypta papryki wędzonej,
  • 1 łyżka oleju 




  1. Mąkę z przyprawami i płatkami drożdżowymi, rozrabiamy z wodą.
  2. Dodajemy ogórka startego na tarce, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy,chilli, koper i wszystko mieszamy.
  3. Powstałą masę wylewamy na rozgrzaną patelnie, wysmarowaną olejem i smażymy na małym ogniu,pod przykryciem.
  4. Co jakiś czas kontrolujemy proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przekładamy go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.
  5. Opcjonalnie na talerzu można dodać coś zielonego i polać sosem balsamicznym.
Przepis pochodzi ze strony: 

Komentarze

Popularne posty