Naleśniki ruskie
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1½ szklanki mleka roślinnego
szczypta sody oczyszczonej
1 kostka tofu
4–5 większych ziemniaków
1 duża biała cebula lub 2 mniejsze
sok z 1 cytryny
sól i sporo pieprzu
olej do smażenia
1 szklanka mąki pszennej
1½ szklanki mleka roślinnego
szczypta sody oczyszczonej
1 kostka tofu
4–5 większych ziemniaków
1 duża biała cebula lub 2 mniejsze
sok z 1 cytryny
sól i sporo pieprzu
olej do smażenia
1. Cebulę posiekaj w drobne pióra i podsmaż na patelni, aż będzie porządnie zeszklona i brązowa. Ziemniaki ugotuj do miękka, tofu rozdrobnij widelcem lub w dłoniach i wyciśnij sok z cytryny.
2. W dużej misce ugnieć ziemniaki, dodaj tofu oraz cebulę. Dodaj trochę pieprzu i soli oraz po trochu soku z cytryny. Doprawiaj tak, aż uzyskasz wyrazisty pieprzy i lekko kwaśny smak. Odstaw do przegryzienia się.
3. Z mąki, mleka i sody wymieszaj ciasto, z którego następnie smaż rumiane naleśniki.
4. Każdego z nich smaruj ruskim farszem i zawijaj w rulonik albo składaj na ćwiartki.
2. W dużej misce ugnieć ziemniaki, dodaj tofu oraz cebulę. Dodaj trochę pieprzu i soli oraz po trochu soku z cytryny. Doprawiaj tak, aż uzyskasz wyrazisty pieprzy i lekko kwaśny smak. Odstaw do przegryzienia się.
3. Z mąki, mleka i sody wymieszaj ciasto, z którego następnie smaż rumiane naleśniki.
4. Każdego z nich smaruj ruskim farszem i zawijaj w rulonik albo składaj na ćwiartki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz