Naleśniki ruskie

Składniki
1 szklanka mąki pszennej 
1½ szklanki mleka roślinnego 
szczypta sody oczyszczonej 
1 kostka tofu 
4–5 większych ziemniaków 
1 duża biała cebula lub 2 mniejsze 
sok z 1 cytryny 
sól i sporo pieprzu 
olej do smażenia 





1. Cebulę posiekaj w drobne pióra i podsmaż na patelni, aż będzie porządnie zeszklona i brązowa. Ziemniaki ugotuj do miękka, tofu rozdrobnij widelcem lub w dłoniach i wyciśnij sok z cytryny. 
2. W dużej misce ugnieć ziemniaki, dodaj tofu oraz cebulę. Dodaj trochę pieprzu i soli oraz po trochu soku z cytryny. Doprawiaj tak, aż uzyskasz wyrazisty pieprzy i lekko kwaśny smak. Odstaw do przegryzienia się. 
3. Z mąki, mleka i sody wymieszaj ciasto, z którego następnie smaż rumiane naleśniki. 
4. Każdego z nich smaruj ruskim farszem i zawijaj w rulonik albo składaj na ćwiartki. 
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty