Makaron z cukinia
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie
- 1 opakowanie kiełków stir-fry z roślin strączkowych (150 g),
- 1 większa cebula biała,
- 2 niewielkie pomidory malinowe,
- 1 niepełna garść kaparów (u mnie brak:(),
- 5 kawałków suszonych pomidorów (u mnie w oleju),
- 1 pęczek natki pietruszki,
- olej (do zeszklenia cebuli),
- zioła i przyprawy: sól, garść świeżej bazylii, tymianek, majeranek,
- ok. 250 g suchego makaronu spaghetti (u mnie bezglutenowy).
Cebulę obieramy, kroimy drobno i szklimy w niewielkiej ilości oleju ryżowego wymieszanego z wodą.
Cukinie dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie księżyce. Wrzucamy je do cebuli, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut.
W tzw. międzyczasie gotujemy makaron (10 minut w osolonej wodzie). Wrzucamy 100g makaronu do 2l wrzącej wody z dwoma łyżkami soli)
Dorzucamy uprzednio przelane wrzątkiem kiełkii dusimy wszystko przez kolejne 5 minut.
Smacznego!!:))
Komentarze
Prześlij komentarz