Makaron z cukinia

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie 
  • 1 opakowanie kiełków stir-fry z roślin strączkowych (150 g),
  • 1 większa cebula biała,
  • 2 niewielkie pomidory malinowe,
  • 1 niepełna garść kaparów (u mnie brak:(),
  • 5 kawałków suszonych pomidorów (u mnie w oleju),
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • olej (do zeszklenia cebuli),
  • zioła i przyprawy: sól, garść świeżej bazylii, tymianek, majeranek,
  • ok. 250 g suchego makaronu spaghetti (u mnie bezglutenowy).



Cebulę obieramy, kroimy drobno i szklimy w niewielkiej ilości oleju ryżowego wymieszanego z wodą.
Cukinie dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie księżyce. Wrzucamy je do cebuli, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut.
W tzw. międzyczasie gotujemy makaron (10 minut w osolonej wodzie).  Wrzucamy 100g makaronu do 2l wrzącej wody z dwoma łyżkami soli) 
Dorzucamy uprzednio przelane wrzątkiem kiełkii dusimy wszystko przez kolejne 5 minut.


Smacznego!!:))

Komentarze

Popularne posty