HAWAJSKI BURGER SOJOWY

BURGER:
  • 100 g kotletów sojowych,
  • 200 g pieczarek,
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych,
  • 2 łyżki musztardy stołowej,
  • przyprawy (tymianek, majeranek, papryka wędzona, papryka ostra, pieprz, sól). Można również użyć gotowej przyprawy do mięsa mielonego.
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej 



DODATKI:
  • świeży ananas,
  • bułki
  • czerwona cebula,
  • sałata





  1. Płatki jaglane zalewamy wodą i odstawiamy na bok.
  2. Kotlety przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdyby, ktoś zgubił opakowanie oznajmiam, że gotuje je w bulionie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i sosu sojowego.
  3. Gotowe, przestudzone kotlety siekamy jak najdrobniej lub miksujemy w malakserze (niekoniecznie na papkę)
  4. Pieczarki podsmażamy na oleju, po czym również siekamy je na małe kawałki.
  5. Pieczarki mieszamy z kotletami. Dodajemy płatki jaglane, musztardę, siemię lniane, bułkę tartą, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wszystko mieszamy.
  6. Z powstałej masy formujemy kotlety, które smażymy na mocno rozgrzanym oleju, tak by nie miały szansy zaciągnąć tłuszczu z patelni. W przypadku smażenia kotletów wegańskich, obowiązuje taka sama zasada jak przy smażeniu mięsa. DOBRZE ROZGRZANY TŁUSZCZ!
  7. Gdy już mamy gotowego burgera, obieramy ananasa i kroimy go w plastry. Układamy na patelni zwyklej lub grillowej i podsmażamy na rumiany kolor.
  8. Połówki bułki podpiekamy na patelni grillowej, tak by była chrupiąca.
  9. Kolejność układania jest dowolna. Np. bułka, zielsko, ananas, cebula czerwona, burger, bułka.

Smacznego!


Przepis pochodzi ze strony:

Komentarze

Popularne posty