Zapiekane ziemniaki
♥ 8 średniej wielkości ziemniaków
♥ 1 puszka pomidorów,
♥ 1 cebula,
♥ 4 ząbki czosnku,
♥ 1 łyżeczka bazylii,
♥ 1 łyżeczka oregano,
♥ 1/2 łyżeczki tymianku,
♥ 1 łyżeczka papryki wędzonej,
♥ pieprz,
♥ sól,
♥ olej
- Ziemniaki myjemy, osuszamy i nacinamy co 2-3 mm, zwracając uwagę, by nie rozcinać do końca. Nie możemy przecież dopuścić by ziemniak się rozpadł.
- Układamy nasze bulwy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej przesmarowujemy olejem.
- Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na oleju.
- Gdy cebula zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i po około 1 minucie dodajemy pomidory.
- Gdy sos się zredukuję (w sensie, gładki będzie), polewamy nim ułożone w naczyniu pyry.
- Pędzelkiem lub nożem staramy się delikatnie wepchnąć sos pomiędzy nacięcia.
- Pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. W trakcie pieczenia, możemy dwukrotnie przeciągnąć powierzchnię bulwy sosem, by nadmiernie nie wysychały.
- Podajemy posypane solą gruboziarnistą i posiekaną natką pietruszki.
Przepis obchodzi z: https://vegenerat-biegowy.pl/pomidorowe-pyry-hasselback/
Komentarze
Prześlij komentarz