Zapiekane ziemniaki

8 średniej wielkości ziemniaków
1 puszka pomidorów,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka oregano,
1/2 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka papryki wędzonej,
pieprz,
sól,
olej 

  1. Ziemniaki myjemy, osuszamy i nacinamy co 2-3 mm, zwracając uwagę, by nie rozcinać do końca. Nie możemy przecież dopuścić by ziemniak się rozpadł.
  2. Układamy nasze bulwy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej przesmarowujemy olejem.
  3. Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na oleju.
  4. Gdy cebula zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i po około 1 minucie dodajemy pomidory.
  5. Gdy sos się zredukuję (w sensie, gładki będzie), polewamy nim ułożone w naczyniu pyry.
  6. Pędzelkiem lub nożem staramy się delikatnie wepchnąć sos pomiędzy nacięcia.
  7. Pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. W trakcie pieczenia, możemy dwukrotnie przeciągnąć powierzchnię bulwy sosem, by nadmiernie nie wysychały.
  8. Podajemy posypane solą gruboziarnistą i posiekaną natką pietruszki.
 

Komentarze

Popularne posty