Przejdź do głównej zawartości
Kotlety do ryżu/ziemniaków
Składniki:
♥ 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
♥ 0,5 szklanki suchego, białego ryżu
♥ 1 duża cebula,
♥ 3 ząbki czosnku,
♥ 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej,
♥5-6 kopiastych łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (można zrobić ją samodzielnie blendując suszone pomidory z np. oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym bądź też kupić gotową),
♥ 3-4 kopiaste łyżeczki pasty z zielonych oliwek (można zrobić ją samodzielnie blendując zielone oliwki z np. oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym bądź też kupić gotową),
olej rzepakowy (do wysmarowania papieru do pieczenia lub ew. do dodania ciasta, do szklenia cebuli),
♥zioła i przyprawy: niewielki pęczek świeżej natki pietruszki, sos sojowy, kurkuma, zioła prowansalskie (dużo), opcjonalnie: sól, pieprz.
Przepłukujemy pod bieżącą wodą i gotujemy kaszę jaglaną i ryż przez ok. 15 minut (ja gotowałam razem). Odstawiamy jeszcze na kilka minut pozostawiając ryż i kaszę pod przykryciem, a następnie studzimy. Kasza i ryż powinny być chłodne.
Szklimy drobno pokrojoną cebulę w odrobinie wody i oleju rzepakowego, dodając kurkumę. Studzimy.
Mieszamy ostudzone składniki: kaszę i ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, pastę z suszonych pomidorów, pastę z oliwek, zioła i pozostałe przyprawy. Wyrabiamy „ciasto”. Jeśli masa wyda nam się za sucha to można dodać trochę oleju.
Formujemy kotlety i pieczemy je w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym odrobiną tłuszczu (góra – dół, temp. 200 stopni, ok. 20 minut, po 10 minutach można odwrócić na drugą stronę). Można je oczywiście usmażyć.
Podajemy z sałatkami maści wszelkiej.
Komentarze
Prześlij komentarz