wege chaczapuri

CIASTO :
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( tej zwykłej, najzwyklejszej ),
20 g drożdży,
135 ml ciepłej wody,
1/2 łyżeczki cukru brązowego,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy z oliwek.
  1. Przygotowanie rozpoczynam od przygotowania ciasta. Do miseczki wrzucam drożdże, cukier, wlewam ciepłą wodą. Wszystko mieszam i odstawiam na chwilę w ciepłe miejsce, by drożdże „ruszyły”.
  2. Mieszam sól z mąką, wlewam do nich pracujące drożdże, oliwę i wyrabiam bardzo gładkie ciasto. Odstawiam pod przykryciem,na około 30-45 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie.
  3. Ciasto wyrosło, jest pulchne, elastyczne, więc zabieramy się do podziału. Dzielimy je na 4 części i formujemy z nich kulki, które rozciągany na placki o średnicy około 20 cm.
  4. Placki zawijamy do środka, tworząc łódkę. Końce sklejamy ze sobą

SER Z ZIEMNIAKA I MARCHEWKI:
3 średniej wielkości ziemniaki,
2 średniej wielkości marchewki,
3 łyżki płatków drożdżowych,
1/4 szklanki zwykłego oleju  
♥ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
♥ 1/3 słodkiej papryki wędzonej 
♥ pieprz do smaku  
♥ sól do smaku (pół łyżeczki do gotujących się warzyw)
2 ząbki czosnku
1 cebula + olej do podsmażenia



200 g tofu wędzonego

  1.  Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w tym samym garnku.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju.
  3.  Wrzucamy wszystkie składniki sera do blendera i miksujemy na gładką masę. 
  4. Do wcześniej przygotowanych łódek wrzucamy pokrojone w kostkę, lub pokruszone tofu, po czym nakładamy „ser” z ziemniaka i marchewki.
Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200stopni (bez termoobiegu).
 
 

Komentarze

Popularne posty