wege chaczapuri
CIASTO :
♥ 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( tej zwykłej, najzwyklejszej ),
♥ 20 g drożdży,
♥ 135 ml ciepłej wody,
♥ 1/2 łyżeczki cukru brązowego,
♥ 1/2 łyżeczki soli,
♥ 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Przygotowanie rozpoczynam od przygotowania ciasta. Do miseczki wrzucam drożdże, cukier, wlewam ciepłą wodą. Wszystko mieszam i odstawiam na chwilę w ciepłe miejsce, by drożdże „ruszyły”.
- Mieszam sól z mąką, wlewam do nich pracujące drożdże, oliwę i wyrabiam bardzo gładkie ciasto. Odstawiam pod przykryciem,na około 30-45 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie.
- Ciasto wyrosło, jest pulchne, elastyczne, więc zabieramy się do podziału. Dzielimy je na 4 części i formujemy z nich kulki, które rozciągany na placki o średnicy około 20 cm.
- Placki zawijamy do środka, tworząc łódkę. Końce sklejamy ze sobą
SER Z ZIEMNIAKA I MARCHEWKI:
♥ 3 średniej wielkości ziemniaki,
♥ 2 średniej wielkości marchewki,
♥ 3 łyżki płatków drożdżowych,
♥ 1/4 szklanki zwykłego oleju
♥ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
♥ 1/3 słodkiej papryki wędzonej
♥ pieprz do smaku
♥ sól do smaku (pół łyżeczki do gotujących się warzyw)
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 1 cebula + olej do podsmażenia
♥ 200 g tofu wędzonego
- Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w tym samym garnku.
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju.
- Wrzucamy wszystkie składniki sera do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Do wcześniej przygotowanych łódek wrzucamy pokrojone w kostkę, lub pokruszone tofu, po czym nakładamy „ser” z ziemniaka i marchewki.
Smacznego! Przepis pochodzi ze strony: https://vegenerat-biegowy.pl/pizza-ala-gruzinskie-chaczapuri-adzarskie/
Komentarze
Prześlij komentarz