Manouche z hummusem
Składniki:
♥ 500g. mąki pszennej
♥ łyżka cukru
♥ pół kostki drożdży (50g.)
♥ łyżeczka soli
♥ pół szklanki oleju
♥ tymianek, oregano lub coś zielonego - 2 łyżki
NA WIERZCH:
♥ 400g hummusu
♥ szklanka ugotowanej ciecierzycy
♥ 2 pomidory zwykłe lub więcej koktajlowych
♥ uprażony na patelni sezam
Przygotowanie:
Pół kostki drożdży rozrabiamy z 1 łyżką cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut pod szmatką. Resztę składników na ciasto łączymy.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.
Pół szklanki ciecierzycy (wymoczonej przez całą noc) gotujemy 45-50 minut. Solimy 10 minut przed końcem. Zostawiamy sobie wodę spod cieciorki (aquafabę) na przeszłość ;)
Z ciasta formujemy kółka lub jedno większe. Smarujemy hummusem. Posypujemy cieciorką (ja uwcześnię obtoczyła ją w 2 łyżkach oliwy z oliwek i różnych przyprawach. Na końcu posypujemy uprażonym słonecznikiem. Wkładamy do rozgrzanego na 200st. piekarnika, pieczemy około 30- 40 minut.
Smacznego!:))
♥ 500g. mąki pszennej
♥ łyżka cukru
♥ pół kostki drożdży (50g.)
♥ łyżeczka soli
♥ pół szklanki oleju
♥ tymianek, oregano lub coś zielonego - 2 łyżki
NA WIERZCH:
♥ 400g hummusu
♥ szklanka ugotowanej ciecierzycy
♥ 2 pomidory zwykłe lub więcej koktajlowych
♥ uprażony na patelni sezam
Przygotowanie:
Pół kostki drożdży rozrabiamy z 1 łyżką cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut pod szmatką. Resztę składników na ciasto łączymy.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.
Pół szklanki ciecierzycy (wymoczonej przez całą noc) gotujemy 45-50 minut. Solimy 10 minut przed końcem. Zostawiamy sobie wodę spod cieciorki (aquafabę) na przeszłość ;)
Z ciasta formujemy kółka lub jedno większe. Smarujemy hummusem. Posypujemy cieciorką (ja uwcześnię obtoczyła ją w 2 łyżkach oliwy z oliwek i różnych przyprawach. Na końcu posypujemy uprażonym słonecznikiem. Wkładamy do rozgrzanego na 200st. piekarnika, pieczemy około 30- 40 minut.
Smacznego!:))
Komentarze
Prześlij komentarz