Pasta z fasoli

SKŁADNIKI:
 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
10 suszonych pomidorów
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy
łyżeczka syropu klonowego lub innego słodu
kilka listków świeżej bazylii, mięty lub oregano
świeżo zmielony pieprz, sól


  1. Fasolę namoczyć na noc. Rano wypłukać i ugotować w świeżej wodzie.
  2. Pomidory zalać ciepłą wodą i odstawić na minimum godzinę. Jeśli używamy pomidory w oleju, wystarczy wyjąć ze słoika i odsądzyć.
  3. W blenderze zmielić wszystkie składniki na gładką masę. Posmakować i ewentualnie doprawić np. sokiem z cytryny.
Pasta doskonale komponuje się z pieczonymi batatami i warzywami.

Smacznego!


Przepis pochodzi ze strony: https://zonazrownowazona.pl/pasta-z-czerwonej-fasoli-z-suszonymi-pomidorami/

Komentarze

Popularne posty