Zupa z czerwonej soczewicy

 

Składniki

3 litry bulionu warzywnego
400 gram czerwonej soczewicy
0,5 litra przecieru pomidorowego
1 marchewka
2 ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól,pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
słodka i ostra papryka


 

Zupa z soczewicy powstanie, gdy weźmiecie szklankę czerwonej soczewicy, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, dwa ziemniaki, jedną cebulę, trzy ząbki czosnku, dwie szklanki bulionu, sól, czarny pieprz, słodką paprykę w proszku, curry, chilli i jedną łyżeczkę przecieru pomidorowego. Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę. Na początek należy podsmażyć cebulę i dodać czosnek. Następnie dołożyć marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Solimy do smaku. Następnie przyprawiamy słodką papryką w proszku. Wszystko przesmażamy, aż nabiorą złotego koloru. Soczewicę przepłukujemy w wodzie i dodajemy do podsmażonych warzyw. Dolewamy bulionu i gotujemy. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą albo bulionem. Na koniec, gdy warzywa i soczewica będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. 

Smacznego! 




Przepis pochodzi ze strony: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-z-czerwonej-soczewicy-15

Komentarze

Popularne posty