Drożdżówki ze śliwkami
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mleko sojowe lekko podgrzewamy w garnku. Dodajemy olej kokosowy, drożdże, cukier i syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
UGNIATAMY CIASTO
Mąkę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką i elastyczną masę.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.
NADZIEWAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto ugniatamy chwilę na desce oprószonej mąką. Jeśli klei się do rąk, dosypujemy więcej mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kształcie kwadratu i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm.
Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła i układamy śliwki pokrojone na mniejsze cząstki. Posypujemy je cukrem i cynamonem.
Ciasto zwijamy w ciasny rulon (zaczynając od dłuższego boku) i kroimy na kilka równych części o szerokości ok. 3 cm. Każdą część nacinamy z wierzchu 2-3 razy.
PIECZEMY DROŻDŻÓWKI
Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w najniższej temperaturze. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor przez ok. 20 minut.
Płynną część mleczka kokosowego mieszamy w miseczce z resztą składników lukru. Drożdżówki studzimy i polewamy z wierzchu cynamonowym lukrem.
Smacznego!!
Przepis pochodzi ze strony:
Komentarze
Prześlij komentarz