Tofu w chrupiącej panierce
Chrupiące tofu- składniki
Będziemy potrzebować następujących produktów:
tofu – opakowanie 180g
marynata:
- sos sojowy – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- miód – 1 łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- papryka słodka – 1 łyżka
- papryka ostra – 1 łyżeczka
- curry – 1 łyżeczka
- kolendra suszona – 1 łyżeczka
panierka:
- mąka kukurydziana – 2 łyżki
- olej – 2 łyżki
Chrupiące tofu- przygotowanie
Sekretem przygotowania smacznego tofu jest dokładne odciśnięcie wody z produktu. W jaki sposób to zrobić? Kostkę tofu owijamy w ręcznik kuchenny i kładziemy na desce. Przyciskamy je z obu stron, tak aby ręcznik wciągnął całą wodę.
Kolejnym sekretem pysznego tofu jest marynata na bazie sosu sojowego i pozostałych przypraw. Powinna być intensywna i jednocześnie słona, słodka i ostra. Należy je zamarynować minimum godzinę przed dalszą obróbką, tak, aby smaki zdążyły się wchłonąć.
Zamarynowane tofu obtaczamy w mące kukurydzianej, a następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni z olejem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: https://szpinaksklep.pl/tofu-w-chrupiacej-panierce/?fbclid=IwAR2yBYFebNLjLmehH6UaLzDGrMtZyUvQadNQL8NxzWKsjg07db9kN7srtRU
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz