Tofu w chrupiącej panierce


 

Chrupiące tofu- składniki

Będziemy potrzebować następujących produktów:

tofu – opakowanie 180g

marynata:

  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżka
  • czosnek – 2 ząbki 
  • papryka słodka – 1 łyżka
  • papryka ostra – 1 łyżeczka
  • curry – 1 łyżeczka
  • kolendra suszona – 1 łyżeczka

panierka:

  • mąka kukurydziana – 2 łyżki 
  • olej – 2 łyżki 

Chrupiące tofu- przygotowanie

Sekretem przygotowania smacznego tofu jest  dokładne odciśnięcie wody z produktu. W jaki sposób to zrobić? Kostkę tofu owijamy w ręcznik kuchenny i kładziemy na desce. Przyciskamy je z obu stron, tak aby ręcznik wciągnął całą wodę.

Kolejnym sekretem pysznego tofu jest marynata na bazie sosu sojowego i pozostałych przypraw. Powinna być intensywna i jednocześnie słona, słodka i ostra. Należy je zamarynować minimum godzinę przed dalszą obróbką, tak, aby smaki zdążyły się wchłonąć.


Zamarynowane tofu obtaczamy w mące kukurydzianej, a następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni z olejem.


Tak przygotowane tofu można podać na mnóstwo sposobów np w postaci wrapa.
 
Smacznego!
 

 
 
Przepis pochodzi ze strony: https://szpinaksklep.pl/tofu-w-chrupiacej-panierce/?fbclid=IwAR2yBYFebNLjLmehH6UaLzDGrMtZyUvQadNQL8NxzWKsjg07db9kN7srtRU
 

 

Komentarze

Popularne posty