Sezamki z bakaliami
Składniki
20 dag ziaren sezamu
1 łyżka miodu prawdziwego
pół szklanki cukru ( 125 ml )
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki wody
1.
Na suchej i gorącej patelni prażymy sezam często
mieszając, uważamy, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko
zrumieniony.
2.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i miodem,
następnie wrzucamy uprażony sezam i bakalie, dokładnie mieszamy, ale już
nie gotujemy.
3.
Masę wykładamy między dwa arkusze papieru do
pieczenia i wałkujemy, na taką grubość jakie chcemy mieć sezamki.
4.
Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroimy dowolnej wielkości sezamki.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-sezamki-z-bakaliami-1
Komentarze
Prześlij komentarz