Sezamki z bakaliami

 

Składniki

20 dag ziaren sezamu
1 łyżka miodu prawdziwego
pół szklanki cukru ( 125 ml )
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki wody 

1. Na suchej i gorącej patelni prażymy sezam często mieszając, uważamy, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko zrumieniony.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucamy uprażony sezam i bakalie, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy.
3. Masę wykładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy, na taką grubość jakie chcemy mieć sezamki.
4. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroimy dowolnej wielkości sezamki. 


 


Smacznego! 

Przepis pochodzi ze strony:  https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-sezamki-z-bakaliami-1

 


Komentarze

Popularne posty