Placek z owocami
Składniki:
400g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 ¼ szklanki cukru
150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron)
350ml mleka sojowego
ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy)
skórka starta z 1 cytryny
250g jeżyn
odrobina cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę o wymiarach około 35x21cm natłuść i oprósz mąką.
Do dużej miski wsyp
mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier (i cukier waniliowy, jeżeli
go używasz), zamieszaj i odstaw na bok.
W kolejnej misce połącz
ze sobą olej oraz mleko, dodaj do nich skórkę z cytryny oraz ziarenka
wanilii, zamieszaj i przelej całość do suchych składników. Mieszaj
ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przelej je do przygotowanej formy, a
na jego powierzchni równomiernie porozrzucaj przygotowane owoce. Od razu
wstaw do piekarnika na około 45 minut – ciasto powinno być delikatnie
zarumienione. Wyjmij, pozostaw do przestudzenia i podawaj oprószone
cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze stron: https://roslinnagotuje.blogspot.com/2016/06/najprostszy-weganski-placek-z-owocami.html?m=1
Komentarze
Prześlij komentarz