Placek z owocami

 


Składniki:
400g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 ¼ szklanki cukru
150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron)
350ml mleka sojowego
ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy)
skórka starta z 1 cytryny 
250g jeżyn
odrobina cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie)


Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę o wymiarach około 35x21cm natłuść i oprósz mąką.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier (i cukier waniliowy, jeżeli go używasz), zamieszaj i odstaw na bok. 

W kolejnej misce połącz ze sobą olej oraz mleko, dodaj do nich skórkę z cytryny oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej całość do suchych składników. Mieszaj ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przelej je do przygotowanej formy, a na jego powierzchni równomiernie porozrzucaj przygotowane owoce. Od razu wstaw do piekarnika na około 45 minut – ciasto powinno być delikatnie zarumienione. Wyjmij, pozostaw do przestudzenia i podawaj oprószone cukrem pudrem. 
 
Smacznego!

 
 
 
 
Przepis pochodzi ze stron: https://roslinnagotuje.blogspot.com/2016/06/najprostszy-weganski-placek-z-owocami.html?m=1

Komentarze

Popularne posty