WEGAŃSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
SKŁADNIKI:
- 1200 g ziemniaków
- 300 mleka kokosowego
- 3 cebule
- 1/2 szklanki mąki mieszanki bezglutenowej lub mąki ziemniaczanej
- 400 g tofu wędzonego
- 2-3 łyżeczki soli kala namak
- 4 łyżki oleju
- olej do wysmarowania blaszki
- Gotuję i obieram ziemniaki ( można użyć surowych ale czas pieczenia przedłuża się razy 3)
- Tofu rozgniatam widelcem.
- Cebulę obieram i szatkuję.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Przestudzone ziemniaki kroję w miarę grube plastry.
- Blaszkę w której będę piec zapiekankę smaruję olejem.
- W wysmarowanej blaszce układam ziemniaki, na nich pół tofu i cebulę, ziemniaki, znowu tofu plus dodatki i na końcu ziemniaki. Tak, by na dnie i na wierzchu były ziemniaki.
- W małej miseczce dokładnie mieszam mleko kokosowe, mąkę i sól kala namak.
- W miarę równomiernie wlewam zawartość miseczki do blaszki.
- Nożem podważam najgłębszą warstwę w różnych miejscach tak, by płyn wpłynął również w inne, głębsze warstwy zapiekanki (musi być tyle masy by wlana sięgała do poziomu ostatniej warstwy).
- Całość piekę w temperaturze 190 stopni przez godzinę. Lub ponad godzinę w 200st. jeśli damy surowe ziemniaki.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: https://www.vegemi.pl/weganska-zapiekanka-ziemniaczana
Komentarze
Prześlij komentarz