WEGAŃSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

SKŁADNIKI:

  • 1200 g ziemniaków
  • 300 mleka kokosowego
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki mąki mieszanki bezglutenowej lub mąki ziemniaczanej
  • 400 g tofu wędzonego
  • 2-3 łyżeczki soli kala namak
  • 4 łyżki oleju
  • olej do wysmarowania blaszki

  1. Gotuję i obieram ziemniaki ( można użyć surowych ale czas pieczenia przedłuża się razy 3)
  2. Tofu rozgniatam widelcem.
  3. Cebulę obieram i szatkuję.
  4. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  5. Przestudzone ziemniaki kroję w miarę grube plastry.
  6. Blaszkę w której będę piec zapiekankę smaruję olejem.
  7. W wysmarowanej blaszce układam ziemniaki, na nich pół tofu i cebulę, ziemniaki, znowu tofu plus dodatki i na końcu ziemniaki. Tak, by na dnie i na wierzchu były ziemniaki.
  8. W małej miseczce dokładnie mieszam mleko kokosowe, mąkę i sól kala namak.
  9. W miarę równomiernie wlewam zawartość miseczki do blaszki.
  10. Nożem podważam najgłębszą warstwę w różnych miejscach tak, by płyn wpłynął również w inne, głębsze warstwy zapiekanki (musi być tyle masy by wlana sięgała do poziomu ostatniej warstwy).
  11. Całość piekę w temperaturze 190 stopni przez godzinę. Lub ponad godzinę w 200st. jeśli damy surowe ziemniaki.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty