Najprostsze wegańskie ciasto czekoladowe
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej (zwykła też się nada)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka wody – można użyć także dowolnego mleka roślinnego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki ulubionego dżemu
- dodatkowo: garść ulubionych orzechów, suszonych owoców (orzechy włoskie, żurawina)
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy wodę, olej, dżem oraz nasze ulubione dodatki. Mieszamy, aby składniki się połączyły i wylewamy na blachę do pieczenia (wcześniej delikatnie spryskujemy olejem). Tortownica ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30-35 minut – do suchego patyczka.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony:
https://www.belekaj.eu/pl/najprostsze-weganskie-ciasto-czekoladowe/
Komentarze
Prześlij komentarz