Najprostsze wegańskie ciasto czekoladowe

  • 1/2  szklanki cukru trzcinowego
  • 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej (zwykła też się nada)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody – można użyć także dowolnego mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki ulubionego dżemu
  • dodatkowo: garść ulubionych orzechów, suszonych owoców (orzechy włoskie, żurawina)


W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy wodę, olej, dżem oraz nasze ulubione dodatki. Mieszamy, aby składniki się połączyły i wylewamy na blachę do pieczenia (wcześniej delikatnie spryskujemy olejem).  Tortownica ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30-35 minut –  do suchego patyczka.

Smacznego!


Przepis pochodzi ze strony: 
https://www.belekaj.eu/pl/najprostsze-weganskie-ciasto-czekoladowe/

Komentarze

Popularne posty