Caponata sycylijska

Składniki 
bakłażan
Poł czerwonej cebuliPół ząbku czosnku
,2 pomidoryPół łyżeczki oregano,
kilkanaście czarnych oliwek,






Przygotowanie krok po kroku

  • Bakłażany umyć, pokroić w centymetrowe plastry. Posypać je solą i zostawić na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany i obsmażyć na złoty kolor. Dołożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do bakłażanów na patelnię. Dodać ocet winny, oregano, oliwki i kapary.
  • Całość dusić przez 15 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
Smacznego!



2 łyżki oliwy
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku
Bakłażana  umyć, pokroić w centymetrowe plastry. Posypać je solą i zostawić na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany i obsmażyć na złoty kolor. Dołożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do bakłażanów na patelnię. Dodać ocet winny, oregano, oliwki i kapary.
Całość dusić przez 15 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty