WEGAŃSKIE CALZONE

180g mąki pszennej
1/2 opakowania suchych drożdży
szczypta soli
110ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy

farsz:
1 cebula
1 marchewka
1 świeży ogórek
40g kukurydzy konserwowej
1 kostka wędzonego lub naturalnego tofu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1.5 łyżki drożdży nieaktywnych
sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie









Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy ciepłą wodę, oliwę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie podsmażamy na odrobinie oliwy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, tofu pokruszone, przyprawy, drożdże, koncentrat, trochę wody i smażymy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Ciasto podsypujemy mąki i dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy jak na pizzę. Wykładamy farsz i zawijamy jak duże pierogi.
Smarujemy z wierzchu rozcieńczonym wodą koncentratem, posypujemy oregano i pieczemy w 200 stopniach ok. 10 minut.

Komentarze

Popularne posty