Sałatka warzywna
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 jajka ( dla niewegan)
- 3 ogórki kiszone
- 1/4 cebuli
- 1/2 jabłka
- 1 mała puszka zielonego groszku
- ok. 1 szklanka majonezu wegańskiego
- 1 łyżeczka musztardy
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć (nie obierać), włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
- Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski. (Jajka ugotować na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę, dodać do miski z jarzynami)
- Ogórki, cebulę oraz jabłko obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do miski. Wsypać dobrze odsączony i osuszony groszek.
- Całość doprawić solą (około 1/2 łyżeczki) oraz zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Wymieszać z majonezem (kilka łyżek zostawić do dekoracji) oraz musztardą.
Przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/salatka_jarzynowa/przepis.html
Komentarze
Prześlij komentarz