Pasta bezjajeczna

1 puszka ciecierzycy
1 łyżeczka soli kala namak
1 1/2 szklanki wody
oraz: pęczek szczypiorku, dodatkowa szczypta soli kala namak i czarny pieprz
Składniki na majonez:
1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie
1 łyżka octu lub soku z cytryny
¾ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki soli kala namak
¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
1 ¼ – 2 szklanki oleju roślinnego



  1. Przygotowanie zacząć od otworzenia puszki ciecierzycy i odzielenia ciecierzycy od aquafaby. Aquafabę przelać do wysokiego naczynia blendera, a ciecierzycę do małego garneczka.
  2. Do ciecierzycy dodać wodę oraz czarną sól, przykryć, zagotować i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
  3. W międzyczasie przygotować majonez. Do aquafaby dodać wszystkie składniki poza olejem i przy pomocy ręcznego blendra blendować przez 3 – 4 minuty. Następnie delikatnie wlewać olej jak najrzadziej ruszając blenderem. Majonez zgęstnieje od razu i jest wtedy gotowy.
  4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, rozgnieść widelcem lub blenderem i odstawić do wystudzenia. W tym czasie posiekać szczypior, dodać go do ciecierzycy razem z około 1/2 – 2/3 szklanki majonezu. Na koniec doprawić do smaku czarną solą oraz czarnym pieprzem i wymieszać.
  5. Gotową pastę przechowywać w lodówce do tygodnia.
Jeśli majonez nie zgęstnieje należy włożyć go do lodówki na kilka godzin i poczekać, aż ponownie się rozwarstwi. Następnie włożyć delikatnie blender i ponownie zblendować.

Komentarze

Popularne posty