Majonez wegański

Składniki na duży słoik::
½ szklanki aquafaby / 125 ml, czyli trochę mniej niż z reguły jest w jednej puszce ciecierzycy
1 łyżka płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
¾ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki czarnej soli lub zwykłej soli
¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
1 ¼ – 2 szklanki oleju roślinnego



Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki poza olejem umieścić w wysokim naczyniu blendera jak na zdjęciui miksować przez 1 – 2 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią. 
  2. Następnie wlać olej – nie trzeba go kapać do środka jak w wypadku tradycyjnego majonezu, wystarczy po prostu wlać go do środka cienkim strumieniem i w trakcie nie ruszać blenderem. W połowie wlewania oleju zacząć mocno ruszać blenderem góra dół i lać dalej olej. Nagle poczujecie, że majonez gęstenieje. To znaczy, że jest gotowy. 
  3. Gotowy majonez przełożyć do słoika, postarać się nie jeść go do każdego posiłku. Przechowywać w lodówce do 14 dni.
Porady:
  • Jeśli majonez nie zgęstniał nie wylewajcie go – uda się. Odstawcie go do lodówki na kilka godzina lub na całą noc. W tym czasie ponownie się rozwarstwi. A kiedy to już nastąpi po prostu włóżcie delikatnie blender do naczynia o zblendujcie jeszcze raz.

Komentarze

Popularne posty