Wegańskie paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 2-3 łyżki zielonego groszku
- 3-4 suszone pomidory
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół cebuli
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelewamy dokładnie na sitku wrzątkiem, a następnie zimną wodą (aby pozbyć się goryczki) i dopiero wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę w proporcji: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy i odrobinę soli.
- Następnie wstawiamy do gotowania pod przykryciem - nie mieszamy kaszy podczas gotowania, bo inaczej zrobi nam się papka. Przykrywamy i czekamy aż woda się zagotuje. Wówczas zmniejszamy gaz i zostawiamy. Od czasu do czasu sprawdzamy tylko, czy kasza jest już gotowa - kiedy będzie, odstawiamy ją, aby trochę wystygła.
- Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do kaszy jaglanej. Do garnka z kaszą wrzucamy także groszek, przyprawy i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy także dodać swoje ulubione przyprawy, ale sól i pieprz również wystarczą.
- Ciasto kroimy na prostokąty - każdy prostokąt delikatnie rozciągamy i nakładamy naszą masę. Brzegi dokładnie zlepiamy palcami oraz przygniatamy widelcem, żeby nie otworzyły się w czasie pieczenia.
- Gotowe paszteciki kładziemy na blasze z odrobiną oleju i pieczemy ok. 20-30 min. W połowie obracamy je na drugą stronę. Gdy wystygną zajadamy się nimi ze smakiem :) Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: http://www.bananowepole.pl/2016/03/weganskie-paszteciki-z-ciasta.html?m=1
Komentarze
Prześlij komentarz