Pierogi drożdżowe z cieciorką, suszonymi pomidorami
Składniki:
mąka pszenna 540 g
drożdże świeże 30 g
mleko 280 ml
sól 6 g
cukier 2 1⁄2 g
olej 30 ml
ciecierzyca gotowana 720 g
pomidory suszone 110 g
olej z suszonych pomidorów 45 ml
woda 45 ml
pieprz świeżo mielony 1 łodyga
camembert 120 g
bazylia świeża b.d.
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. Do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciecierzycę miksujemy z suszonymi pomidorami, olejem, wodą, solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i mały kawałek sera, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze, smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wykładamy na talerz, dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego :)
mąka pszenna 540 g
drożdże świeże 30 g
mleko 280 ml
sól 6 g
cukier 2 1⁄2 g
olej 30 ml
ciecierzyca gotowana 720 g
pomidory suszone 110 g
olej z suszonych pomidorów 45 ml
woda 45 ml
pieprz świeżo mielony 1 łodyga
camembert 120 g
bazylia świeża b.d.
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. Do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciecierzycę miksujemy z suszonymi pomidorami, olejem, wodą, solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i mały kawałek sera, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze, smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wykładamy na talerz, dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz