Cieciorka na chleb
Składniki:
♥ cieciorka sucha, 200g
♥ cebula, 1 szt
♥ czosnek, 3 ząbki
♥ oliwa, 4 łyżki
♥ sól, pieprz, ostra papryka mielona, wg uznania
Przygotowanie:
- Cieciorkę namaczamy na noc, na 12h (wody ma być 2 razy więcej, niż cieciorki). Po tym czasie należy ja opłukać, zalać świeża woda i gotować, aż będzie miękka. Odsączyć na sicie, wystudzić.
- Cebule drobniutko posiekać,posolić, smażyć aż do lekkiego zrumienienia. Dodać posiekany czosnek, pieprz i paprykę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
- Cieciorkę przełożyć do miski, dodać oliwę, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cebulkę i czosnek, ponownie zmiksować. Schłodzić w lodowce.
Przepis pochodzi ze strony: https://m.smaker.pl/przepis-smarowidlo-do-chleba-z-cieciorki,60076,anetaa26.html
Komentarze
Prześlij komentarz