Cieciorka na chleb

Składniki:


cieciorka sucha, 200g
cebula, 1 szt
czosnek, 3 ząbki
oliwa, 4 łyżki
sól, pieprz, ostra papryka mielona, wg uznania   
 
 
Przygotowanie:
  1. Cieciorkę namaczamy na noc, na 12h (wody ma być 2 razy więcej, niż cieciorki). Po tym czasie należy ja opłukać, zalać świeża woda i gotować, aż będzie miękka. Odsączyć na sicie, wystudzić.
  2. Cebule drobniutko posiekać,posolić, smażyć aż do lekkiego zrumienienia. Dodać posiekany czosnek, pieprz i paprykę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
  3.  Cieciorkę przełożyć do miski, dodać oliwę, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cebulkę i czosnek, ponownie zmiksować. Schłodzić w lodowce.


Przepis pochodzi ze strony: https://m.smaker.pl/przepis-smarowidlo-do-chleba-z-cieciorki,60076,anetaa26.html

Komentarze

Popularne posty