Kasza jaglana z cukinią

Składniki:

2 porcje
1/3 szklanki (80ml) kaszy jaglanej
2 łyżki oliwy
♥  cukinia
♥  ząbek czosnku
♥  pomidor
1/4 cebuli
bazylia lub rukola
przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, słodkiej papryki, suszonego oregano
opcjonalnie: kawałek papryczki chili



Przygotowanie:

  • Ugotować kaszę jaglaną (porcję kaszy zalać 3x większą ilością zimnej wody lub bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu (ok. 15 minut).
  •  Na patelni na 1 łyżce oliwy podsmażyć do zrumienienia pokrojoną w kosteczkę cukinię, od czasu do czasu zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażyć mieszając. Dodać przyprawy oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Wyłożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, posypać posiekaną cebulą.  Skropić pozostałą oliwą.

 

 Przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kasza-jaglana-z-cukinia

Komentarze

Popularne posty