Kasza jaglana z cukinią
Składniki:
2 porcje
♥ 1/3 szklanki (80ml) kaszy jaglanej
♥ 2 łyżki oliwy
♥ cukinia
♥ ząbek czosnku
♥ pomidor
♥ 1/4 cebuli
♥ bazylia lub rukola
♥ przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, słodkiej papryki, suszonego oregano
opcjonalnie: kawałek papryczki chili
Przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kasza-jaglana-z-cukinia
♥ 2 łyżki oliwy
♥ cukinia
♥ ząbek czosnku
♥ pomidor
♥ 1/4 cebuli
♥ bazylia lub rukola
♥ przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, słodkiej papryki, suszonego oregano
opcjonalnie: kawałek papryczki chili
Przygotowanie:
- Ugotować kaszę jaglaną (porcję kaszy zalać 3x większą ilością zimnej wody lub bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu (ok. 15 minut).
- Na patelni na 1 łyżce oliwy podsmażyć do zrumienienia pokrojoną w kosteczkę cukinię, od czasu do czasu zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażyć mieszając. Dodać przyprawy oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
- Wyłożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, posypać posiekaną cebulą. Skropić pozostałą oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz