Zupa pieczarkowo-serowa
- 2 małe cebule (150-200 g),
- 3 ząbki czosnku,
- 20 g oleju kokosowego + 150 g wody,
- 2 pomidory (300 g),
- 600-650 g małych pieczarek,
- 2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego,
- 7 kopiastych łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
- zioła i przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz,
- 100 g makaronu spaghetti
Cebule obrać, pokroić i poddusić przez kilka minut w wodzie wymieszanej z olejem kokosowym.
Usunąć rdzeń pomidorów, obrać czosnek, pomidory wraz z czosnkiem pokroić i zblendować.
Pomidory z czosnkiem i umyte oraz pokrojone pieczarki dodać do cebuli, dorzucić płatki drożdżowe, majeranek, pieprz, sos sojowy oraz mleko sojowe.
Wszystko wymieszać i gotować ok. 10 – 12 minut. Uważać, żeby nie wykipiało- mieszać na bieżąco.
Dodać suchy makaron spaghetti. Gotować 9-10 minut. W trakcie gotowania mieszać od czasu do czasu.
Komentarze
Prześlij komentarz