Zupa pieczarkowo-serowa

  • 2 małe cebule (150-200 g),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g oleju kokosowego + 150 g wody,
  • 2 pomidory (300 g),
  • 600-650 g małych pieczarek,
  • 2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego,
  • 7 kopiastych łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • zioła i przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz,
  • 100 g makaronu spaghetti 


Cebule obrać, pokroić i poddusić przez kilka minut w wodzie wymieszanej z olejem kokosowym.
Usunąć rdzeń pomidorów, obrać czosnek, pomidory wraz z czosnkiem pokroić i zblendować.
Pomidory z czosnkiem i umyte oraz pokrojone pieczarki dodać do cebuli, dorzucić płatki drożdżowe, majeranek, pieprz, sos sojowy oraz mleko sojowe.
Wszystko wymieszać i gotować ok. 10 – 12 minut. Uważać, żeby nie wykipiało- mieszać na bieżąco.
Dodać suchy makaron spaghetti. Gotować 9-10 minut. W trakcie gotowania mieszać od czasu do czasu.


Przepis pochodzi ze strony: https://www.agamasmaka.pl/2017/01/zupa-pieczarkowo-serowa-a-bez-sera.html


Komentarze

Popularne posty