Zrazy z kaszy jaglanej
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej. (Przepłukaną pod kranem kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, aby nie była gorzka. Jeśli woda w kranie jest bardzo gorąca, można pominąć ten krok. Zagotowuję w płaskim garnku niecałe 2,5 szklanki wody. Właściwie wystarczy 2 szklanki i ¼ szklanki, to najlepsze proporcje! Kaszę jaglaną wrzucam na gotującą się wodę, dodaję 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Mieszam bardzo delikatnie dosłownie trzy kółka tak, aby nie przywarła do dna. Przykrywam pokrywką.Kaszę gotuję około 15-18 minut na bardzo małym gazie od zagotowania. Wyłączam gaz, zostawiam na 5 minut.)
- 3 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżki bułki tartej + ilość potrzebna do obtoczenia,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- szczypta ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- pieprz czarny,
- sól,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron + ilość potrzebna do smażenia
Przepis pochodzi ze strony: https://vegenerat-biegowy.pl/jaglane-zrazy-z-pieczarkami/
- Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
- Kaszę jaglaną dusimy ugniataczem do ziemniaków, po czym dodajemy cebulę.
- Do powstałej masy wrzucamy przyprawy gotowe
- Dodajemy musztardę i tartą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na dłoni umieszczamy solidną porcję ciasta i formujemy zrazy. Po obtoczeniu w tartej bułce, smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Czynność powtarzamy do wyczerpania zapasów.
- Po ściągnięciu z patelni, odkładamy zrazy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz