Zrazy z kaszy jaglanej

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej.           (Przepłukaną pod kranem kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, aby nie była gorzka. Jeśli woda w kranie jest bardzo gorąca, można pominąć ten krok. Zagotowuję w płaskim garnku niecałe 2,5 szklanki wody. Właściwie wystarczy 2 szklanki i ¼ szklanki, to najlepsze proporcje! Kaszę jaglaną wrzucam na gotującą się wodę, dodaję 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Mieszam bardzo delikatnie dosłownie trzy kółka tak, aby nie przywarła do dna. Przykrywam pokrywką.Kaszę gotuję około 15-18 minut na bardzo małym gazie od zagotowania. Wyłączam gaz, zostawiam na 5 minut.)
  • 3 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki bułki tartej + ilość potrzebna do obtoczenia,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron + ilość potrzebna do smażenia


  1. Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Kaszę jaglaną dusimy ugniataczem do ziemniaków, po czym dodajemy cebulę.
  4. Do powstałej masy wrzucamy przyprawy gotowe
  5. Dodajemy musztardę i tartą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Na dłoni umieszczamy solidną porcję ciasta i formujemy zrazy. Po obtoczeniu w tartej bułce, smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Czynność powtarzamy do wyczerpania zapasów.
  7. Po ściągnięciu z patelni, odkładamy zrazy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Komentarze

Popularne posty