Faszerowany bakłażan


Składniki na 1 średniego bakłażana: 
1 bakłażan 
4 – 5 sztuk większych pieczarek 
¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w zależności od upodobań można mniej) 
1 średnia cebula 
2 łyżki sosu sojowego 
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie, lecz zdecydowanie polecam) 
1 łyżka oleju rzepakowego, bądź oliwy z oliwek 

parę oliwek 
sól, pieprz 




1. Bakłażana przekrój na pół i poprzecinaj wzdłuż i wszerz, aż do utworzenia charakterystycznej kraty z nacięć. 
2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki, które można również zetrzeć na tarce. Gdy wszystko się poddusi i pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodaj wydrążony miąższ bakłażana (surowy, lub upieczony – nic się nie marnuje!). 
3. W międzyczasie w średnim garnku ugotuj kaszę gryczaną i odcedź. Do gotowej kaszy dodaj zawartość patelni i dopraw sosem sojowym, płatkami drożdżowymi oraz solą i pieprzem do smaku. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj masę w kilku miejscach, aby trochę się połączyła, jednak nie jest to niezbędny krok. 
4. Bakłażany zapiecz przez około 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopnii, aż będą miękkie. Następnie nałóż do każdej połówki farsz i odrobinę ugnieć. Zapiekaj ponownie w piekarniku przez około 15 minut. 



Przepis pochodzi ze strony: https://ervegan.com/2015/08/baklazan-faszerowany-pieczarkami-i-kasza-gryczana/

Komentarze

Popularne posty