Wegańska szarlotka

Szarlotka wegańska:

Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka sojowego – waniliowego
Składniki na jabłka:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 12 łyżeczek cukru
  • Garść rodzynek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
Dodatkowo:
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 2 szklanki mleka sojowego waniliowego (edit: wcześniej były 3 – jednak mówiliście, że za rzadkie – zatem zróbcie budyń z 2)
Opcjonalnie:
Przygotowanie:
Jabłka:
1. Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
2. Wrzucamy jabłka na patelnię, dodajemy cynamon, cukier waniliowy, cukier i rodzynki.
3. Podsmażamy, często mieszając – około 25-30 minut. Kostki powinny zmniejszyć objętość, jednak się nie rozpadać.
Ciasto:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i cukier mieszamy drewnianą łyżką.
2. Do suchych składników dodajemy olej i mleko sojowe, energicznie mieszamy łyżką, po chwili ugniatamy około 2 minuty.
3. Ciasto dzielimy na 2 części – 1 większą i 1 mniejszą (2/3 i 1/3), wkładamy do foliowych torebek i przekładamy do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy budyń.





Całość:
1. Ciasto powinno być w lodówce minimum 15-20 minut.
2. Najpierw wyjmujemy większą część, mniejsza niech pozostanie w zamrażarce nieco dłużej.
3. Blaszkę – tortownicę lekko smarujemy olejem roślinnym. Wykładamy większą część ciasta tak, by oblepić również boki (na około 1 cm wysokości blaszki).
4. Następnie wykładamy przygotowane jabłka.
5. Wylewamy budyń, by przykryć warstwę jabłek.
6. Wyjmujemy resztę ciasta z zamrażarki (najlepiej niewielkimi partami) i ścieramy je na grubych oczkach. Czym ciasto bardziej schłodzone, tym łatwiej będzie je ścierać, dlatego też ważne jest, by robić to partiami.
7. Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopniu (na termoobiegu) przez 60 minut.
8. Po godzinie, wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia.

Smacznego!!
Przepis pochodzi ze strony: http://vegeszamanka.pl/2016/01/szarlotka.html


Komentarze

Popularne posty