Mamałyga z kaszy jaglanej
Składniki:
♥ pół szklanki kaszy jaglanej♥ 1 szt.cebuli
♥ olej
♥ jabłko
♥ majeranek
♥ sól
♥ woda (225 ml)
♥ pieprz czarny
Przygotowanie:
1. Kaszę zalewamy szklanką wody, solimy i gotujemy ok 12 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy 3
łyżki oleju i smażymy posiekaną cebulę aż się przy-brązowi. Posypujemy kilkoma szczyptami soli, wędzoną papryką i
roztartym w palcach majerankiem.
3. Dodajemy starte na tarce
jabłko i do tego masę jaglaną, chwilę razem podgrzewamy porządnie mieszając. Dla nadania
bardziej gładkiej, smarownej konsystencji - dodajemy kilka łyżek ciepłej wody.
Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, można dodać czosnek, sól.
Pasta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, po przestudzeniu i
przełożeniu do słoiczka, można polać odrobiną oleju. Jemy jakkolwiek z czymkolwiek;)
Smacznego :)
#kasza#jaglana#mamalyga#proste
Komentarze
Prześlij komentarz