Mamałyga z kaszy jaglanej



Składniki:

  pół szklanki kaszy jaglanej
  1 szt.cebuli
 olej 
 ♥  jabłko
  majeranek
  sól
  woda  (225 ml)
 pieprz czarny


 

 

Przygotowanie:


1.  Kaszę zalewamy szklanką wody, solimy i  gotujemy ok 12 minut. 
2.  Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy posiekaną cebulę aż się przy-brązowi. Posypujemy kilkoma szczyptami soli, wędzoną papryką i roztartym w palcach majerankiem.
3.  Dodajemy starte na tarce  jabłko i do tego masę jaglaną, chwilę razem podgrzewamy porządnie mieszając. Dla nadania bardziej gładkiej, smarownej konsystencji - dodajemy kilka łyżek ciepłej wody. 
     Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, można dodać czosnek, sól. Pasta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, po przestudzeniu i przełożeniu do słoiczka, można polać odrobiną oleju. Jemy jakkolwiek z czymkolwiek;)

Smacznego :)
#kasza#jaglana#mamalyga#proste

Komentarze

Popularne posty