Focaccia




Składniki: 



 600 g mąki 
 100ml ciepłego mleka roślinnego

 350 ml  wody 
 10 gramów drożdży instant

 4 łyżki oliwy
 ♥  2 łyżeczki soli  1 duży pomidor
 oliwa 
 sól




Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski dodać pozostałe składniki i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem,  wyrabiać przez około 10-15 minut dopóki nie będzie elastyczne i nieklejące. Wyrobione ciasto przykryć grubą kuchenną ściereczką i odłożyć na 1 1/2 godziny.
  2. Formę do pieczenia delikatnie posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 45 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, focaccie oprószyć solą i piec 25 - 30 minut. Ciepłą focaccie pokroić na kawałki i jeść mocząc w oliwie.
Smacznego:)




Przepis ukradziony z książki : „Jadłonomia Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan” :)

 

Komentarze

Popularne posty