Focaccia
Składniki:
♥ 600 g mąki
♥ 100ml ciepłego mleka roślinnego
♥ 350 ml wody
♥ 10 gramów drożdży instant
♥ 4 łyżki oliwy
♥ 2 łyżeczki soli
♥ 1 duży pomidor♥ oliwa
♥ sól
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski dodać pozostałe składniki i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, wyrabiać przez około 10-15 minut dopóki nie będzie elastyczne i nieklejące. Wyrobione ciasto przykryć grubą kuchenną ściereczką i odłożyć na 1 1/2 godziny.
- Formę do pieczenia delikatnie posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 45 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, focaccie oprószyć solą i piec 25 - 30 minut. Ciepłą focaccie pokroić na kawałki i jeść mocząc w oliwie.
Komentarze
Prześlij komentarz