Zapiekanka z bakłażanów

z pomidorami i sosem jaglanym



 Składniki:  
♥ 1 kg bakłażanów
♥ 1 kg pomidorów
1 cebula 
♥1 ząbek czosnku
♥ 1 łyżeczka cynamonu
szczypta brązowego cukru
♥ kilka gałązek świeżej bazylii
♥ kilka łyżek oliwy
♥ sól
♥ czarny pieprz

Sos jaglany: 
♥ 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
♥ pół szklanki mleka roślinnego
♥ 2 łyżki płatków drożdżowych
♥ 1 łyżeczka chilli
♥ sól
♥ pieprz czarny
 

Przygotowanie:

 1. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić, czosnek posiekać

2. Zeszklić cebulę i dodać czosnku.. Dodać pomidory, cynamon, cukier i sól. Dusić to wszystko przez 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.

3. Bakłażany pokroić na plastry.

4. Wszystkie składniki sosu zmiksować.

5. Piekarnik nastawić na 180st. C Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Układać: warstwę bakłażanów na niej kilka łyżek pomidorów i bazylię, polać sosem jaglanym. Powtarzać do wyczerpania składników.

Piec 30 minut.

Smacznego:)

 P.S. Bakłażany wg. książki można wcześniej pod-grillować. Ja tego nie zrobiłam;)


Przepis ukradziony z książki : „Jadłonomia Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan” :)







#zapiekanka#baklazan#wegan

Komentarze

Popularne posty