Zapiekanka z bakłażanów
z pomidorami i sosem jaglanym
Składniki:
#zapiekanka#baklazan#wegan
Składniki:
♥ 1 kg bakłażanów
♥ 1 kg pomidorów
♥1 cebula
♥1 cebula
♥1 ząbek czosnku
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥szczypta brązowego cukru
♥ kilka gałązek świeżej bazylii
♥ kilka łyżek oliwy
♥ sól
♥ sól
♥ czarny pieprz
Sos jaglany:
♥ 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
♥ pół szklanki mleka roślinnego
♥ 2 łyżki płatków drożdżowych
♥ 1 łyżeczka chilli
♥ sól
♥ pieprz czarny
Przygotowanie:
1. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić, czosnek posiekać
2. Zeszklić cebulę i dodać czosnku.. Dodać pomidory, cynamon, cukier i sól. Dusić to wszystko przez 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.
3. Bakłażany pokroić na plastry.
4. Wszystkie składniki sosu zmiksować.
5. Piekarnik nastawić na 180st. C Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Układać: warstwę bakłażanów na niej kilka łyżek pomidorów i bazylię, polać sosem jaglanym. Powtarzać do wyczerpania składników.
Piec 30 minut.
Smacznego:)
P.S. Bakłażany wg. książki można wcześniej pod-grillować. Ja tego nie zrobiłam;)
Przepis ukradziony z książki : „Jadłonomia Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan” :)
#zapiekanka#baklazan#wegan
Komentarze
Prześlij komentarz