ZUPA KREM Z PORÓW

 SKŁADNIKI:

  • 1 por 
  • 1 cebula
  • 800 g ziemniaków
  • 400 ml tłustego mleka kokosowego lub śmietany kremowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju lub masła roślinnego (kokosowego)
  • sól do smaku
  • pieprz mielony kolorowy do smaku
  • plchili do smaku


  1. Pora czyszczę, kroje w półtalarki. Resztę zostawiam.
  2. Cebule obieram i kroję w kostkę.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzewam 2 łyżki tłuszczu, wkładam cebulę i pora. Szklę na małym gazie. Zależy mi na pozbyciu się ostrości a nie przysmażeniu!
  4. Do porów wlewam 1,5 litra wody, solę, doprawiam pieprzem, dodaję obrane ząbki czosnku i wstawiam do gotowania pod przykrywką.
  5. W tym czasie obieram ziemniaki i kroję w kostkę. Gdy mam wszystkie przygotowane wsypuję do garnka z porami. Gotuję do miękkości.
  6. Ponieważ zupę muszę blendować, to zazwyczaj przed miksowanie dolewam puszkę tłustego mleka koksowego. Rozdrabniam ją blender na krem, reguluję ilość płynu, jeśli potrzeba dodaje trochę wrzątku. Doprawiam solą, pieprzem i chili.


Komentarze

Popularne posty