ZUPA KREM Z PORÓW
SKŁADNIKI:
- 1 por
- 1 cebula
- 800 g ziemniaków
- 400 ml tłustego mleka kokosowego lub śmietany kremowej
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju lub masła roślinnego (kokosowego)
- sól do smaku
- pieprz mielony kolorowy do smaku
- plchili do smaku
- Pora czyszczę, kroje w półtalarki. Resztę zostawiam.
- Cebule obieram i kroję w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewam 2 łyżki tłuszczu, wkładam cebulę i pora. Szklę na małym gazie. Zależy mi na pozbyciu się ostrości a nie przysmażeniu!
- Do porów wlewam 1,5 litra wody, solę, doprawiam pieprzem, dodaję obrane ząbki czosnku i wstawiam do gotowania pod przykrywką.
- W tym czasie obieram ziemniaki i kroję w kostkę. Gdy mam wszystkie przygotowane wsypuję do garnka z porami. Gotuję do miękkości.
- Ponieważ zupę muszę blendować, to zazwyczaj przed miksowanie dolewam puszkę tłustego mleka koksowego. Rozdrabniam ją blender na krem, reguluję ilość płynu, jeśli potrzeba dodaje trochę wrzątku. Doprawiam solą, pieprzem i chili.
Przepis pochodzi ze strony: https://www.olgasmile.com/zupa-krem-z-porow.html
Komentarze
Prześlij komentarz