Ciastka z fasoli
Składniki na około 9 – 10 średnich ciastek:
1½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli(może być z puszki)
3½ łyżki
3 łyżki kakao
4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu lub erytrytolu (jeśli lubisz słodkie ciastka, dodaj więcej)
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia
¼ szklanki wody (lub mleka roślinnego)
dodatki: migdały, nerkowce, wegańska czekolada
1. Fasolę, kakao i proszek do pieczenia przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło orzechowe oraz wodę i ponownie zmiksuj.
2. Kolejno dodaj ksylitol/erytrytol (można dodawać stopniowo sprawdzając stopień słodkości ciasta, trzeba wziąć poprawkę, że ciastka po upieczeniu są mniej słodkie niż ciasto) i siemię lniane, dokładnie zmiksuj masę i odstaw na około 10 minut, siemię wchłonie nadmiar wody.
3. Piekarnik nastaw na 180 stopni, a ciasto na ciastka rozsmaruj dużą łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując płaskie i okrągłe ciacha. Na wierzch dodaj dodatki. Blachę włóż do piekarnika na około 20 – 30 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: https://ervegan.com/2015/03/ciastka-z-fasoli-wersja-fit/
1½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli(może być z puszki)
3½ łyżki
3 łyżki kakao
4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu lub erytrytolu (jeśli lubisz słodkie ciastka, dodaj więcej)
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia
¼ szklanki wody (lub mleka roślinnego)
dodatki: migdały, nerkowce, wegańska czekolada
1. Fasolę, kakao i proszek do pieczenia przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło orzechowe oraz wodę i ponownie zmiksuj.
2. Kolejno dodaj ksylitol/erytrytol (można dodawać stopniowo sprawdzając stopień słodkości ciasta, trzeba wziąć poprawkę, że ciastka po upieczeniu są mniej słodkie niż ciasto) i siemię lniane, dokładnie zmiksuj masę i odstaw na około 10 minut, siemię wchłonie nadmiar wody.
3. Piekarnik nastaw na 180 stopni, a ciasto na ciastka rozsmaruj dużą łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując płaskie i okrągłe ciacha. Na wierzch dodaj dodatki. Blachę włóż do piekarnika na około 20 – 30 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: https://ervegan.com/2015/03/ciastka-z-fasoli-wersja-fit/
Komentarze
Prześlij komentarz