Ciastka z fasoli

Składniki na około 9 – 10 średnich ciastek: 
1½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli(może być z puszki) 
3½  łyżki masła orzechowego 
3 łyżki kakao 
4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu lub erytrytolu (jeśli lubisz słodkie ciastka, dodaj więcej) 
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 
1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia 
¼ szklanki wody (lub mleka roślinnego
dodatki: migdały, nerkowce, wegańska czekolada




1. Fasolę, kakao i proszek do pieczenia przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło orzechowe oraz wodę i ponownie zmiksuj. 
2. Kolejno dodaj ksylitol/erytrytol (można dodawać stopniowo sprawdzając stopień słodkości ciasta, trzeba wziąć poprawkę, że ciastka po upieczeniu są mniej słodkie niż ciasto) i siemię lniane, dokładnie zmiksuj masę i odstaw na około 10 minut, siemię wchłonie nadmiar wody. 
3. Piekarnik nastaw na 180 stopni, a ciasto na ciastka rozsmaruj dużą łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując płaskie i okrągłe ciacha. Na wierzch dodaj dodatki. Blachę włóż do piekarnika na około 20 – 30 minut.

Smacznego!



Przepis pochodzi ze strony: https://ervegan.com/2015/03/ciastka-z-fasoli-wersja-fit/

Komentarze

Popularne posty