Roladki z ciasta francuskiego
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Około 3 łyżek oleju np ze słoika suszonych pomidorów
- 1 średniej wielkości cukinia
- Szklanka pomidorków cherry
- Pół szklanki zielonych oliwek
- Ząbek czosnku opcjonalnie
- Ziołą prowansalskie
- Pieprz
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry – najlepiej zrobić to obieraczką. Plastry delikatnie solimy i zostawiamy na 5 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię – wrzucamy cukinię i 2-3 minuty podsmażamy (ma tylko delikatnie zmięknąć).
2. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę (rozwijamy je na papierze). Smarujemy olejem.
3. Ciasto kroimy na 9 pasków. Na każdy z nich układamy plastry cukinii, pokrojone pomidorki i oliwki. Dokładamy po małym kawałeczki czosnku. Obsypujemy (sporo) ziołami prowansalskimi i pieprzem.
4. Każdy z pasków ciasta zawijamy. „Zawijaski” lekko skraplamy margaryną.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
1. Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry – najlepiej zrobić to obieraczką. Plastry delikatnie solimy i zostawiamy na 5 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię – wrzucamy cukinię i 2-3 minuty podsmażamy (ma tylko delikatnie zmięknąć).
2. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę (rozwijamy je na papierze). Smarujemy olejem.
3. Ciasto kroimy na 9 pasków. Na każdy z nich układamy plastry cukinii, pokrojone pomidorki i oliwki. Dokładamy po małym kawałeczki czosnku. Obsypujemy (sporo) ziołami prowansalskimi i pieprzem.
4. Każdy z pasków ciasta zawijamy. „Zawijaski” lekko skraplamy margaryną.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Przepis pochodzi ze strony: http://vegeszamanka.pl/2015/09/roladki-z-ciasta-francuskiego.html
Komentarze
Prześlij komentarz